Пројекат „Знамените жене у науци и култури“ у мају 2022. године

Објављено у категорији: Вести

У циљу проширивања прекограничне туристичке понуде и стварањем заједничке туристичке руте од Новог Сада до Сегедина, која ће повезати знамените жене у науци и култури, представљен је пројекат „Знамените жене у науци и култури: дизајнирање искуства кроз заједничку туристичку руту и производ“ који ће бити реализован у 2022. години.

Овај пројекат представља својеврстан увод у годину када ће Нови Сад понети престижну титулу Европске престонице културе и програмски лук „Хероине“ којим се заправо отвара простор за представљање и вредновање новосадске, по свему судећи једне од најзначајнијих женских сцена на Балкану, која је од великог значаја и у ширем европском контексту.

Пројекат ће обухватити две велике мултимедијалне сталне изложбе које ће бити одржане у мају месецу наредне године – Милева Марић Ајнштајн у Новом Саду и изложбу посвећену важним женским фигурама у Сегедину – фотографкињи Манци Бек, сликарки Нани Куковец и библиотекарки Аготи Фишхоф.

„Знамените жене у култури и науци, веома су значајне по томе што су у своје време, стајале раме уз раме уз мушкарце и деловале су у својим пољима: науци, култури и уметности. Поводом 8. марта имали смо изложбу „Значајне жене Новог Сада“ и на тај начин, представили смо делић сарадње која нам следи са Фондацијом „Нови Сад – Европска престоница кутлуре“ у години титуле. Поред туристичке руте, имаћемо и мобилну апликацију која ће моћи да повеже све знамените жене на овом поднебљу“, истакла је директорка Музеја града Новог Сада Весна Иковић.

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић каже да овај пројекат, осим што ће допринети подизању свести о значају ових жена за историју и културу оба региона, оснажиће односе између две државе кроз промоцију заједничких културних вредности и наслеђа.

„Ово је још један показатељ да је култура важно поље живота које повезује људе, два града – Нови Сад и Сегедин, две државе – Србију и Мађарску и драго ми је да ћемо заједнички кроз синергију повезивања, умрежавања и добру сарадњу реализовати све оно што је пројектом и предвиђено. Свакако када је Нови Сад у питању и активност Музеја града Новог Сада, у сарадњи са Европском престоницом културе јесте да смо ми већ годинама вољни да на најбољи могући начин припремимо изложбу о Милеви Марић Ајнштајн и кроз редовне активности музеја и припреме пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“, а сад и у сарадњи са партнерима из Европске уније“, истакао је Рожић.

Директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“ Немања Миленковић, истакао је да је овај пројекат увертира у оно што Новосађане чека наредне године, кроз програмски лук „Хероине“, који подстиче и промовише женску културу, уметност и стваралаштво, оживљава женско историјско наслеђе зарад равноправнијег друштва.

„Поменута је већ изложба о Милеви Марић Ајнштајн чије ће стваралаштво у науци, први пут на прави начин бити презентовано и дати прави подстрек и неким будућим генерацијама. Не треба заборавити ни три хероине којима ћемо посветити овај програмски лук, а то су Марија Трандафил, не само мецена уметности и културе, већ и добротворка, Милица Стојадиновић Српскиња, српска Јованка Орлеанка која је и песникиња и прва ратна репортерка, преводилац, коначно Милица Томић, активисткиња и усудићу се да кажем и нека врста искре феминизма. Оне ће бити представљене на један другачији начин, кроз уметност и културу, али и хуманистичке науке“, рекао је Миленковић.

Пројекат „Знамените жене у науци и култури: дизајнирање искуства кроз заједничку туристичку руту и производ“ је ИПА пројекат прекограничне сарадње између Мађарске и Србије, који ће реализовати Музеј града Новог Сада, уз подршку града Новог Сада и Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“.

Оставите одговор