Завршене активности пројекта „Нови Сад – град љубазности“ за ову годину

Објављено у категорији: Вести

У оквиру пројекта „Нови Сад – град љубазности“ током ове године реализовано је шест тренинга „Комуникација са тешким странкама“ којима је присуствоваo 71 полазник.

Идеја пројекта „Нови Сад – град љубазности“ је да се едукацијом запослених на позицијама пружања услуга грађанима (радника у култури, туризму, угоститеља, таксиста, шалтерских службеника/службеница, возача јавног саобраћаја…), који ће постати промотери љубазности, поставе нови стандарди културе опхођења у Новом Саду, будућој Европској престоници културе.

Прва два тренинга реализована су током јануара и фебруара у културним станицама Еђшег и Свилара, у трајању од по 12 наставних сати, за укупно 31 полазниказапослени у ГУ за опште послове Града Новог Сада који непосредно пружају услуге грађанима у шалтер сали Градске куће, али и матичари, референти у писарницама и месним заједницама, архивари, саветници и шефови у тој управи. Због епидеомиолошке ситуације, четири планирана тренинга организована су у облику вебинара на Zoom платформи током новембра за 40 полазника (запослени у установама културе), који су били подељени у групе.

Онлајн едукација обухватила је предактивности, вебинар у трајању од три сата на тему „Комуникација са тешким странкама“ и постактивности. Предактивности су обухватале достављање радног материјала полазницима, а након вебинара, полазници су имали задатак да вежбају предложене технике у свом окружењу и на својим примерима, као и могућност консултација са предавачем још додатних седам дана.

Према евалуацији полазници су изразили задовољство вебинаром – у 92% случајева очекивања су испуњена у потпуности или у великој мери, а код два полазника (8%) делимично. Одличном оценом су оцењени организација (4,96) и квалитет предавача (4,92), а своје знање након вебинара о задатој теми полазници оцењују одличним (4,54), што је за читаву оцену више од самопроцењеног знања пре вебинара (3,5). Полазници су посебно били задовољни начином излагања, конкретним примерима и једноставношћу техника. У описним оценама, стигло је много похвалних утисака, али и драгоцених сугестија и предлога.

На класичним тренинзима, полазници су проценили да су своје знање унапредили за 1,35 оцену, а на вебинару за 1,04. Евалуација показује да су описне оцене и коментари са класичног тренинга садржали су много више одушевљења, ганутости и захвалности, али да су вебинари на задовољавајућем нивоу заменили класичан тренинг и да индивидуалне преписке и додатна размена материјала након вебинара, те приручник који ће бити од трајне помоћи полазницима вебинара, у доброј мери доводе до испуњења пројектних циљева на овај начин.

Пројекат „Нови Сад – Град љубазности” реализује Удружење „Зона љубазност”, у партнерству са Факултетом за правне и пословне студије „Др Лазар Вркатић” и уз подршку Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Оставите одговор