Završen arhitektonski konkurs za uređenje javnih prostora – građani učestvuju u odabiru najboljeg rešenja

Објављено у категорији: Вести

U proteklom periodu građani su učestvovali u procesu odabira četiri javna prostora koji će biti uređeni u mesnim zajednicama: Južni Telep, Sremska Kamenica, Kovilj i Detelinara, dok je planirano da do 2021. godine ovo bude realizovano i u ostalim mesnim zajednicama u Novom Sadu. Fondacija “Novi Sad 2021” raspisala je urbanističko-arhitektonski konkurs za uređenje malih javnih prostora pod nazivom „Nova mesta“, putem kojeg je svoje ideje i projekte do 15. septembra slala stručna javnost, odnosno arhitekte i urbanisti. Idejna rešenja nalaze se na sajtu Fondacije “Novi Sad 2021” putem kojeg građani mogu da do 24. septembra daju svoj glas za najbolje rešenje i na taj način izaberu projekat kojem će biti dodeljena novčana nagrada. Pored toga, stručni žiri će uzeti u obzir i glasove publike pri odabiru pobedničkog rešenja.
U prvoj godini, nakon osvajanja titule Evropske prestonice kulture, Fondacija „Novi Sad 2021“ fokusirala se na podizanje participativnosti građana, odnosno njihovo aktivno učešće u procesu donošenja odluka i građenja kulture dijaloga. Projektom „Nova mesta“ inicirano je mapiranje i aktiviranje kreativnih i kulturnih potencijala različitih krajeva grada, kao i anketiranje sugrađana. Cilj anketiranja je bio da se građani izjasne po pitanju uređenja kvarta u kom žive, a dugoročni cilj projekta jeste unapređenje kulturnog i društvenog života u mesnim zajednicama Grada Novog Sada kroz uređenje javnih prostora.
Kako bi se aktivnosti uskladile sa potrebama lokalnih zajednica i obezbedila održivost projekta, prioritet u svim fazama projekta je aktivno učešće građana. Osim anketnog ispitivanja, građani su učestvovali i u izradi predloga za uređenje javnih prostora, kroz fokus-grupe.
Fondacija “Novi Sad 2021” raspisala je urbanističko-arhitektonski konkurs za uređenje malih javnih prostora pod nazivom „Nova mesta“, pozivajući tako stručnu javnost da svoje predloge predstavi kroz projekte. Konkurs je raspisan 15. avgusta, a završen zaključno sa 15. septembrom. Stručni žiri čine istaknute arhitekte i urbanisti iz Srbije i regiona: dr Darko Polić, dipl.inž.arh; doc. dr Pavle Stamenović, dipl.inž.arh; doc. dr Rene Lisac, dipl.inž.arh; Vera Golubović, dipl.inž.arh, sociolog, kao i Dejan Mitov, dipl.inž.arh. Oni će pregledati sve radove i odabrati najbolje rešenje do 25. septembra, kada će odluku predstaviti javnosti na konferenciji za medije.
Radovi su prikazani su na stranici Fondacije “Novi Sad 2021” pod projektom “Nova Mesta”, a ovom prilikom pozivamo građane da putem stranice Fondacije glasaju za jedno arhitektonsko rešenje, po svom izboru. Projektu koji osvoji najviše glasova publike, dodeliće se novčana nagrada, a stručni žiri uzeće u obzir i glasove građana pri donošenju odluke o pobedničkom rešenju.

Оставите одговор