Програмски лукови

Програмски наратив пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе” произилази из слогана „За нове мостове“. Овај слоган представља идеју изградње нових мостова сарадње и размене између уметника и организација из Новог Сада и Србије са културном сценом Европе.

Дефинисали смо четири програмска моста, а неке од њих смо симболички назвали по постојећим новосадским мостовима, односно према вредностима које град жели да развијеу контексту евроинтеграција, према уверењима које негује и настоји да подели са свим Европљанима. То су мостови: Слобода, Дуга, Нада и Љубав.

За нове мостове

Уметнички концепт пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“ базиран је на основним вредностима Европске уније, као што су људска права, мултикутуралност, интеркултурални дијалог, еколошка свест, мировне политике. Ове вредности промовишу идеју отвореног демократског друштва базираног на савременом хуманизму.

Програмски лукови, односно тематске целине, изграђени су кроз повезивање ове вредности са историјом, културом и идентитетом Новог Сада, у осам тематских целина, односно програмских лукова. 

ДОЧЕК (31. децембра – 16. јануара)

ПРОСЛАВА ИНТЕРКУЛТУРАЛНОСТИ

Јединствена прослава у Европи: две Нове године, два рачунања времена, два писма и две уметности. Истицање интеркултуралног идентитета Новог Сада кроз културно наслеђе и савремену праксу.

СЕОБЕ (1. фебруара – 14. марта)

СУСРЕТ РАЗЛИЧИТОСТИ

Кретање становништва као извор културног, уметничког и креативног изражавања. Сагледавање позитивних последица миграција.

БУДУЋНОСТ ЕВРОПЕ (15. марта – 15. маја)

КУЛТУРА У ВАСПИТАЊУ И ОБРАЗОВАЊУ

Деца и млади – основа за бољу будућност Европе, подстакнути на активно учешће у друштвеним питањима и критичко промишљање.

ХЕРОИНЕ (16. маја – 14. јуна)

МОЋ ЖЕНСКОГ СТВАРАЛАШТВА

Подстицање и промовисање женске културе, уметности и стваралаштва. Оживљавање женског историјског наслеђа зарад равноправнијег друштва.

ТВРЂАВА МИРА (15. јуна – 15. јула)

КУЛТУРА ДИЈАЛОГА

Критичко промишљање узрока ратних сукоба и оснаживање културе мира и заједништва, кроз теорију и друштвено ангажовану уметност.

ДУНАВСКО МОРЕ (15. јула – 30. августа)

ОТКРИВАЊЕ ДУНАВА КРОЗ УМЕТНОСТ И ЕКОЛОГИЈУ

Представљање културног наслеђа и очување природних потенцијала једне од највећих европских река, у споју уметности и екологије.

КАЛЕИДОСКОП КУЛТУРЕ (5. септембра – 6. октобра)

КУЛТУРА ЗАЈЕДНИШТВА

Пет недеља, пет уметности, на култним и новим местима за културу, спајају локалну и европску сцену и суграђане. Целогодишњи пројекат који крајем лета претвара Нови Сад у град-калеидоскоп.

ДРУГА ЕВРОПА (4. октобра – 27. новембра)

КУЛТУРА ДРУГАЧИЈЕГ

Истраживање другачијих вредносних идентитета од оних који доминирају у европској култури и уметности.