„За нове мостове“ на Егзиту

Објављено у категорији: Вести

Лист Данас у сарадњи са СКЦНС Фабрика током Егзита организовао је серију трибина под називом „Магија дијалога“. На тај начин Егзит је још једном показао да није само један од најбољих музичких фестивала Европе, већ и догађај који има изузетно важан друштвени карактер.

У тој сфери деловања Егзит је пронашао одличног партнера у Данасу који је репутацију објективног, грађански оријантисаног дневног листа стицао још у 90-им годинама прошлог века које су обележили грађански немири и ратови, избеглице, одлив мозгова, нетолеранција, изолација…

Лист Данас и Егзит фестивал, на којем је 195.000 људи из 60 земаља света видело нови визуелни идентитет, пружили су и значајну подршку пројекту „Нови Сад 2021“ којим Град Нови Сад конкурише за престижну титулу Европске престонице културе 2021. године. Програмски концепт пројекта „Нови Сад 2021“ састоји се из четири области симболично названих „мостови“: Слобода, који за тему има креативне индустрије и младе, затим Нада, који је окренут културним капацитетима и јавним просторима, Нови, са акценатом на културно наслеђе и гостопримство и четврти Дуга, који обрађује теме конфликта и миграција.

ns_nadadugasloboda_cyr

Управо прва панел дискусија „Магије дијалога“, под називом „Тиха балканска већина“ одржана прве вечери Егзита, била је инспирисана отвореним писмом уметника и културних радника који су позвали на солидарност и указали на пораст нетрпељивости и мржње међу људима, а које веома подсећају на оно што нам се дешавало деведесетих година прошлог века. Како на тој дискусији, тако и током све четири вечери „Магије дијалога“ пред посетиоцима Егзита говорили су најеминентнији новинари и уредници најпзнатијих српских недељника, као и глумци, редитељи, музичари са простора некада зараћених страна.

Реализацијом програмског концепта пројекта „Нови Сад 2021“ и синергијом која је постигнута са Егзит фестивалом, Нови Сад показује огроман потенцијал и снагу да на најбољи могући начин промовише културне, европске вредности којима располаже не само Град већ и цела земља и регион. Кулминација тих потенцијала и вредности достигла би врхунац добијањем титуле Европске престонице културе 2021. године.

Оставите одговор