Youth Creative Polis чува Кинеску четврт

Објављено у категорији: Вести

Један од најважнијих инфраструктурних пројеката који би требало да буде реализован као део пројекта Нови Сад Европска престоница културе – будући Youth Creative Polis – потврдио је свој значај и важност на јучерашњем представљању Плана детаљне регулације девастираног простора некадашње фабрике ,,Петар Драпшин“, међу Новосађанима познатијег као Кинеска четврт.

Након одржаног јавног увида током децембра прошле године, јуче је у Скупштини Града Новог Сада архитекта др Дарко Полић представио План детаљне регулације простора Кинеске четврти и Чешког магацина у Новом Саду нагласивши да тај План предвиђа само архитектонско и инфраструктурно решење локације. Како су присутни грађани показали и велику заинтересованост за коначни садржај тог простора др Полић је најавио да ће се будући концепт и начин управљања решавати кроз неке друге планове, поново уз учешће јавности.

Суштински закључак је да су најзначајнији ефекти овог Плана ревитализација индустријског наслеђа и трансформација којим се простор одређује за потребе културе, уметности, занатства и предузетништва у креативним индустријама као једини такав простор у Новом Саду и Србији, али и један од малобројних у Региону. Такође, потребно је нагласити да План детаљне регулације предвиђа трансформацију Кинеске четврти а не њено рушење, као и да је онемогућено претварање те локације у стамбено-пословни или неки други комерцијални простор.

Показано велико интересовање Новосађана за један такав процес потврђује основне принципе задате још током кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе: транспарентност, информисаност, партиципативност и демократичност. Грађани су били упознати и информисани о јавној расправи, одазвали се у великом броју показујући снажну жељу за учешћем износећи своје ставове, сугестије, примедбе и похвале.

На овај начин формирање Youth Creative Polisa представља велики успех и јединствен пример у Региону и један од ретких у Европи јавног сквотовања, односно претварања (полу)запуштеног јавног простора у култна места за омладину у којима оживљавају разне некомерцијалне креативне и културне иницијативе.

Свакако, важно је нагласити да је током финалног избора за титулу Европска престоница културе 2021. године делегацији Новог Сада у Бриселу напоменуто да је управо пројекат Youth Creative Polis један од разлога добијања те престижне титуле. Од тога је можда и значајнија исаказана заинтересованост Жорди Пасквала (Jordi Pascual) координатора процеса Агенде 21 за културу, члана жирија за избор Европске престонице културе и оснивача и члана Европске лабораторије за културну сарадњу, за пројекат Youth Creative Polis који ће, по његовом мишљењу, уколико га реализујемо како је замишљен, бити један од успешних модела који би требало да као know-how пренесемо и другим градовима који ће бити Европске престонице културе.

Овај пројекат је, такође, још једна у низу потврда да је добро формулисан програмски концепт Новог Сада као Европске престонице културе 2021. године који, под слоганом ,,За нове мостове“, чине јединствена а препознатљива ,,четири моста“. Један од ,,мостова“ носи назив Слобода и обухвата област креативних индустрија и младих, а ,,мост“ Нада посвећен је културним капацитетима и јавним просторима што се све пројектује кроз трансформацију Кинеске четврти у Youth Creative Polis, а Чешког магацина у будући музејски простор.

Фондација ,,Нови Сад 2021″ наставиће са реализацијом једног од кључних пројеката који су директно повезани са Европском престоницом културе 2021. и Омладинском престоницом Европе 2019. године претварањем новосадске Кинеске четврти и Чешког магацина кроз јавно-приватно партнерство у јединствени културни и креативни дистрикт на овим просторима, окренут пре свега младим људима – Youth Creative Polis – који има немерљив културолошки, социјални и економски интeрес за Нови Сад.

Оставите одговор