Novi Sad dobio još jednu volontersku oazu

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Akcija „Volonterska oaza“ sadnje stabala održana je danas na novosadskom Štrandu. Sadnje je realizovao Novosadski volonterski servis u saradnji sa Gradskom upravom za zaštitu životne sredine i JKP Gradskim Zelenilom Grada Novog Sada, u sklopu projekta „Oživimo parkove“.

Volonteri iz različitih organizacija uz podršku stručnih ljudi iz Gradskog zelenila zasadili su 18 različitih stabala. Prema rečima Vojislava Prkosovačkog, rukovodioca NVS-a, Volonterska oaza treba da hrabri vrednosti volontiranja – zalaganje za mir, slobodu, solidarnost i humanost.

Ideja i cilj volonterske oaze nastali su nakon uručene Oktobarske nagrade Grada Novog Sada, koja je u oktobru dodeljena svim volonterima i volonterkama Novog Sada. Uz nagradu, dodeljena su i novčana sredstva, a nakon sprovedene onlajn ankete među volonterima Novog Sada iz 40 organizacija, najveći broj glasova dobila je ideja i potreba za sadnjom stabala.

volonterska oaza

„Ova volonterska akcija je značajna kako za mene, tako i za ostale volontere koji su učestvovali u Oktobarskoj nagradi, koja je iskorišćena u svrhu sadnje stabala. Tako da sada svaki volonter ima svoje stablo, odnosno lični pečat u našem Gradu“, rekla je Anđela Andrijević, volonterka NVS-a.

Novosadski volonterski servis je platforma organizovanja volonterskog rada u Novom Sadu. Nastala je na inicijativu Evropske prestonice mladih 2019 i Fondacije „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture“. Motiv za kreiranje Novosadskog volonterskog servisa je zadovoljavanje potreba za volonterskim kadrom tokom realizacije aktivnosti prestonica.

Kako volonterski rad pruža mnogo više od isključivo angažovanja ljudskih dobrovoljnih snaga očekuje se kreiranje stabilnog gradskog volonterskog servisa. Saradnja sa volonterima i volonterkama, organizacijama i institucijama predstavlja simbol svega što volontiranje znači za pojedince, ali i čitavo društvo.

Sadnja stabala na novosadskom Štrandu realizovana je u skladu sa trenutnim epidemiološkim merama koje su na snazi u Republici Srbiji.

 

Foto: Vladimir Veličković

Ostavite odgovor