Нови Сад добио још једну волонтерску оазу

Објављено у категорији: Вести

Акција „Волонтерска оаза“ садње стабала одржана је данас на новосадском Штранду. Садње је реализовао Новосадски волонтерски сервис у сарадњи са Градском управом за заштиту животне средине и ЈКП Градским Зеленилом Града Новог Сада, у склопу пројекта „Оживимо паркове“.

Волонтери из различитих организација уз подршку стручних људи из Градског зеленила засадили су 18 различитих стабала. Према речима Војислава Пркосовачког, руководиоца НВС-а, Волонтерска оаза треба да храбри вредности волонтирања – залагање за мир, слободу, солидарност и хуманост.

Идеја и циљ волонтерске оазе настали су након уручене Октобарске награде Града Новог Сада, која је у октобру додељена свим волонтерима и волонтеркама Новог Сада. Уз награду, додељена су и новчана средства, а након спроведене онлајн анкете међу волонтерима Новог Сада из 40 организација, највећи број гласова добила је идеја и потреба за садњом стабала.

волонтерска оаза

„Ова волонтерска акција је значајна како за мене, тако и за остале волонтере који су учествовали у Октобарској награди, која је искоришћена у сврху садње стабала. Тако да сада сваки волонтер има своје стабло, односно лични печат у нашем Граду“, рекла је Анђела Андријевић, волонтерка НВС-а.

Новосадски волонтерски сервис је платформа организовања волонтерског рада у Новом Саду. Настала је на иницијативу Европске престонице младих 2019 и Фондације „Нови Сад 2022 – Европска престоница културе“. Мотив за креирање Новосадског волонтерског сервиса је задовољавање потреба за волонтерским кадром током реализације активности престоница.

Како волонтерски рад пружа много више од искључиво ангажовања људских добровољних снага очекује се креирање стабилног градског волонтерског сервиса. Сарадња са волонтерима и волонтеркама, организацијама и институцијама представља симбол свега што волонтирање значи за појединце, али и читаво друштво.

Садња стабала на новосадском Штранду реализована је у складу са тренутним епидемиолошким мерама које су на снази у Републици Србији.

 

Фото: Владимир Величковић

Оставите одговор