Волонтери

Новосадски волонтерски сервис (#n>s) је програм организовања волонтерског рада у Новом Саду која је настала на иницијативу Европске престонице младих ОПЕНС 2019 и Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Осим пружања значајне волонтерске подршке током реализације активности обе престонице, #nvs је усмерен и на спорт, здравље и социјалну заштиту и заштиту животне средине.

Новосадски волонтерски сервис је заснован на методологији успостављања локалних волонтерских сервиса која може да пружи подршку свима који желе да покрену одређене промене и да у њих укључе грађане/волонтере.

Циљеви и задаци Новосадског волонтерског сервиса

 

1.Промоција позитивних вредности волонтерског рада у локалној заједници

Изрази волонтер, волонтирање, волонтерство често у нашем друштву имају негативну конотацију, праћен је мноштвом стереотипа и предрасуда који деградирају његов значај и вредност. Задатак #n>s је промоција у циљу препознавања и вредновања волонтера у друштву и признање њиховог рада и значаја.

2.Сарадња са волонтерима и организаторима волонтерског рада

Различите институције, организације и удружења се суочавају са великим изазовима у организацији волонтерског рада. Новосадски волонтерски сервис пружа подршку у припреми и објави волонтерских позиција, прикупљање, директан рад и евалуацију волонтерских ангажмана. Такође, Новосадски волонтерски сервис је адреса за све волонтере или потенцијалне волонтере који желе да се ангажују и спознају све лепоте волонтерског рада.   

3.Подизање квалитета волонтерског рада

НВС активно ради на подизању квалитета волонтерског рада обукама за волонтере и организаторе волонтерског рада. Осим тога, ради на публикацијама које ће олакшати рад са волонтерима и подићи ниво квалитета рада.

4.Укључивање различитих старосних категорија

Разноликост узрасних доби је посебна добит у искуству волонтера. Различите вештине, искуство и знање волонтера је дивна особина волонтерског рада. Интеракцијом између волонтера њихово ангажовање је богатије за још много нових информација. Волонтерски рад је намењен свима, а својим искуством и достојанством, сениори уносе посебну вредност волонтирања.

_____________________________________________________________________________________

Како би сте постали волонтери или ушли у волонтерску авантуру организације волонтерског рада можете се обратити новосадском волонтерском сервису путем следећих адреса:

Веб страница: www.nvs.rs

Елетронска пошта: office@nvs.rs

Фејсбук страница: nsvolonterskiservis

Инстаграм профил: nsvolonterskiservis