Волонтери и волонтерке добитници Октобарске награде Новог Сада

Објављено у категорији: Вести

Волонтери и волонтерке Новог Сада добитници су Октобарске награде Новог Сада.

Овогодишња Октобарска награда Новог Сада посвећена је вредностима волонтирања, волонтерском духу и несебичном ангажману волонтера у шест сектора – култура, омладина, екологија, здравље, спорт и ванредно стање, на иницијативу 40 организација и институција из Новог Сада које раде са волонтерима, а међу којима је и Новосадски волонтерски сервис. 

октобарска награда волонтери

У име волонтера и волонтерки Новог Сада јуче је у Градској кући у Новом Саду признање примио Милан Дудић, најстарији волонтер Новосадског волонтерског сервиса. Признање је уручено на иницијативу Омладинске престонице Европе Нови Сад, којој су се прикључиле институције, организације, формалне и неформалне групе Новог Сада, за остварења која сервис чини и која ће бити остваривана на територији града у домену развоја локалне заједнице, младих, културе, спорта, здравља и социјалне заштите, екологије и солидарног и хуманитарног рада.

„Волонтирање треба практиковати и вежбати сваки дан, у миру и хармонији радити и градити вредности солидарности, хуманости и толеранције. Ово је награда за ангажман волонтера и волонтерки у реализацији активности у култури, рада са младима, екологији, здрављу и раду са осетљивим група у спорту али и за изузетно залагање и подршку су пружили током током ванредног стања и пандемије Ковид-19″, поручио је Војислав Пркосовачки, координатор Новосадског волонтерског сервиса.

Поред новосадских волонтера, добитници Октобарске награде су и директор Архива Војводине, др Небојша Кузмановић, те Клиника за инфективне болести Клиничког центра Војводине.

Јуче је у Новом Саду уручена и Новембарска повеља владики бачком Иринеју Буловићу, Медицинском факултету Универзитета у Новом Саду и Градској библиотеци.

Сви грађани заинтересовани за волонтирање више информација могу да пронађу на сајту Новосадског волонтерског сервиса, који је основан 2017. године на иницијативу Европске престонице младих ОПЕНС 2019 и Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Активно учествујући у секторима младих, културе, спорта, здравља и осетљивих група као и екологије, чланови Новосадског волонтерског сервиса су развили сарадњу и упознали преко 60 организација и институција у Новом Саду кроз 160 активности. Њихов ангажман је остварио преко 12 хиљада волонтерских сати. База волонтера, од 15 до 83 година броји сада већ преко 1600 особа.

Циљеви и задаци Новосадског волонтерског сервиса су промоција позитивних вредности волонтерског рада у локалној заједници, сарадња са волонтерима и организаторима волонтерског рада, подизање квалитета волонтерског рада и укључивање различитих старосних категорија.

 

Фото: Владимир Величковић

Оставите одговор