Започела реализација пројекта „Voice painting“

Објављено у категорији: Вести

Пројекат „Voice painting“ један је од пројеката који је добио средства за реализацију током јавног конкурса за приступачност Фондације „Нови Сад 2021“ који је расписан у априлу 2018. године са циљем јачања капацитета јавних установа културе са седиштем на територији Града Новог Сада и општинама Ириг, Сремски Карловци и Беочин.

Основна идеја пројекта је да се снимањем аудио књига савремена дела домаћих писаца учине доступним слепим и слабовидим особама. Уз консултације са Савезом слепих и слабовидих и Градском библиотеком Нови Сад 10 књига (пет наслова литературе за децу и младе и пет књига за одрасле) биће снимљене са најмање два гласа професионалних спикера (мушки и женски), уз адекватну пост-продукцију.

Пројекат реализује КЦ „Младост“ Футог у две паралелне пројектне активности, од којих је прва едукација запослених о теми приступачности, а друга је продукција садржаја. Прве едукативне активности започете су током овог месеца, а 19. новембра одржана је прва едукативна сесија у Историјском архиву Града Новог Сада. Едукацију су одржали Марија Вребалов и  мр Милица Мима Ружичић – Новковић из Центра Живети усправно. 

Према подацима Савеза слепих и слабовидих Војводине, у Војводини има око 3 500 особа слепих и слабовидих (у Србији 13 000), међу којима је 150 младих. Аудио издања књига савремених домаћих писаца нису у великој мери заступљена у библиотеци Савеза слепих Војводине, те ће реализацијом пројекта постати доступна слепим и слабовидим особама, унапредити квалитет њиховог живота (својеврсна „библио“ терапија), али и обогатити аудио-фонд библиотеке Савеза слепих и слабовидих Војводине.

Реализација програма за приступачност спроводи се у оквиру пројекта „Доступна уметност 2021“ чији је основни циљ побољшање квалитета живота у јавним просторима. Активности у оквиру овог програма послужиће као модел установама како да прилагоде своје културне садржаје свима.

 

 

Оставите одговор