Нови Сад пример за јединствени приступ развоју културе

Објављено у категорији: Вести

Будућу Европску престоницу културе данас је обишла нова потпредседница Владе и министарка културе и информисања, Маја Гојковић и оценила Нови Сад као град са јединственим приступом развоју културе, иза чега стоји дугорочна амбициозна визија, стратешко опредељење и континуирани рад.

Још 2008. године, као тадашња градоначелница Новог Сада, Гојковићева је прва упутила иницијативу Министарству културе и информисања да подржи Нови Сад за престижну титулу Европске престонице културе, а данас је имала прилику да се као актуелна министарка упозна са постигнутим резултатима, односно развојем људи, процеса, простора и програма који чине програмски наратив „За нове мостове”.

„Нови Сад је очигледан пример да ако неко има одређен сан, а то је био пројекат Европска престoница културе, који сам са великим ентузијазмом започела писмом Бриселу 2008. године, неколико година касније постаје стварност, захваљујући слуху градоначелника Милоша Вучевића и великом раду и ентузијазму оних који су окупљени у Фондацији „Нови Сад – Европска престоница културе“. Импресионирана сам оним што сам видела, драго ми је да је направљена синергија талентованих људи, градоначелника и нас на републичком нивоу. Учинићемо све да Нови Сад буде не само Европска престоница културе, већ и да превазиђемо све до сада кандидоване градове не само у региону, већ и у Европи“, изјавила је потпредседница Владе и министарка културе и информисања, Маја Гојковић, на конференцији за медије одржаној у Градској кући у Новом Саду.

Она је претходно, са градоначелником Новог Сада, Милошем Вучевићем и директором Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”, Немањом Миленковићем, обишла Градску концертну дворану, прву у историји града, као и нову зграду две школe – Балетске и Музичке.

„У буџету за 2021. годину предвидели смо последњу траншу за завршетак изградње зграде Музичке и Балетске школе са концертном двораном, и то нешто више од 300 милиона динара за набавку опреме. Наредне године ђаци ће кренути у те школе и организоваћемо културне догађаје, односно користити концертну дворану. То није успех једне администрације, већ целог града. Били смо у стању да готово три милијарде динара уложимо током пет година и саградимо тај велелепни, најмодернији објекат. То ће бити центар даљег културног развоја града и још један од разлога да млади остају у Новом Саду. Настављамо сарадњу са републичком Владом и имаћемо значајну подршку да комплетно завршимо обнову подграђа Петроварадинске тврђаве, које ће бити један од најлепших делова Новог Сада. Титула ЕПК је померена на 2022. годину, иако је наш тим био спреман да пројекат реализује и у 2021. Ускоро ћемо имати јако добре вести, јер близу смо тога да Стефан Миленковић, највећа звезда светске класичне музике дође да живи и ради у Новом Саду. Понудили смо му најбоље услове, а за то су најзаслужнији Фондација и Градска управа за културу. Надамо се да ће он бити управник концертне дворане, а наравно укључиће се у рад Културног центра и Академије уметности у нашем граду. Када видимо да се најуспешнији враћају у Србију, то је сигнал другима да не одлазе, да остану у својој отаџбини”, рекао је градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић.

Поред Градске дворане и две школе, подграђе Петроварадинске тврђаве обновиће се после готово 300 година, простор Великог Лимана након сто година трансформише се у простор модерног стваралаштва, што је само један део бројних инфраструктурних пројеката у оквиру припрема за годину титуле.

нови сад 2022

„Један од првих градова ван Европске уније који је понео титулу Европске престонице културе, 2019. године Европска комисија оценила је Нови Сад као једну од најбољих престоница културе у припремној фази. Европски парламент недавно је усвојио предлог Европске комисије да се година титуле помери са 2021. на 2022. годину због пандемије коронавируса и том предлогу ми смо се прикључили од почетка, у знак солидарности са другим градовима – престоницама културе. Иако смо добили на времену, већ сада је Нови Сад јединствен у региону по културној стратегији развоја, али и у овом делу Европе по мрежи културних станица. После више од пола века, напуштени и небезбедни простори широм града добили су ново рухо и служе култури и уметницима, заједно са изградњом нових простора. То су легати који остају и након године титуле граду, који је већ показао да културу живи”, рекао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”, Немања Миленковић.

Миленковић је на конференцији за медије најавио и покретање нове, јединствене платформе за културу Visit Novi Sad, још једног легата који ће Нови Сад и у дигиталној форми представити не само као престоницу, него као град културе и у годинама након титуле.

нови сад

Оставите одговор