Управни одбор Фондације „Нови Сад 2021 Европска престоница културе“ – стручност и искуство

Објављено у категорији: Вести

Одборници Скупштине Града Новог Сада на последњој седници у прошлој години донели су одлуку о именовању чланова Управног одбораФондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

 

Како је предвиђено скупштинским актом, рад чланова УО Фондације неће бити формалан, већ ће имати конкретна, јасна и врло функционална и важна овлашћења. Као један од најважнијих задатака наводи се да је УО Фондације дужан да управља радом у складу са препорукама Панела независних стручњака Европске комисије и примерима позитивне праксе. Управни одбор Фондације ће, између осталог, усвајати и стратешке планове, на предлог директора доносити годишњи план рада и извештај о раду Фондације, одлучивати о начину коришћења средстава Фондације, образовати радна стручна тела и комисије.

Приликом избора чланова Одбора, основни и главни критеријуми били су стручност, искуство у реализацији интернационалних пројеката и препоруке Панела Европске комисије. Стога за чланове УО Фондације изабрано је пет стручњака у различитим областима од значаја за реализацију пројекта, четири доктора наука и један магистар.

Председница Управног одбора Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ је др Тијана Палковљевић Бугарскиисторичарка уметности, директорка Галерије Матице српске и дугогодишњи културни посленик у Новом Саду, са искуством у припреми и реализацији више међународних културних пројеката. Главно „поље“ њеног деловања биће питања конципирања уметничког програма и израде уметничке визије.

Члан УО Фондације проф. др Момчило Бајац професор комуникологије, има вишедеценијско искуство рада у високом образовању и дугогодишњу праксу на пројекту „Нови Сад Европска престоница културе“. Професор Бајац ће бити задужен за евалуацију и израду листе индикатора успешности пројекта „Нови Сад 2021“.

Проф. др Игор Стаменковић, дипломирани географ-туризмолог, биће ангажован на изради стратегије максимизирања туристичког ефекта пројекта „Нови Сад 2021“ и сарадњи са локалном, регионалном и националном туристичком организацијом.

Још један члан УО Фондације са докторском титулом је Дарко Полић, доктор архитектуре и стручњак за урбано планирање. Он ће бити задужен за мониторинг инфраструктурних пројеката који ће се реализовати у оквиру пројекта „Нови Сад 2021“.

Пети члан УО Фондације је Данијела МирковАркула, CFA, MBA, носилац престижне CFA лиценце из области инвестиционог менаџмента и магистар маркетинга са вишегодишњим искуством рада у области финансијског и инвестиционог консталтинга за међународне компаније. Њен задатак у УО Фондације су питања финансирања, фандрејзинга и финансијског планирања.

Чланови Управног одбора Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ заједно са директором Фондације, Немањом Миленковићем, у наредних пет година одиграће кључну улогу у руковођењу и планирању пројекта „Нови Сад Европска престоница културе 2021″.

Оставите одговор