Управљање креативним дистриктима: Кинеска – креативни полис

Објављено у категорији: Вести

У Историјском Архиву града Новог Сада од 23. до 25. октобра одржава се конференција „Управљање креативним дистриктима: Кинеска – креативни полис“ чија је основна идеја разматрање могућности за сигуран и одржив модел будућег новосадског културног дистрикта „Кинеска“. На конференцији ће учествовати 20 говорника из 6 земаља.

Циљ конференције је дефинисање оквира стваралачког деловања и проналажења најбољег применљивог модела менаџмента Креативног дистрикта „Кинеска“ као почетка дефинисања смерница за израду градског докумената за управљање будућим креативним полисом.

Који су изазови у управљању креативним полисима, преглед светских пракси, који су добри модели управљања за креативни полис Кинеска – ово су само неке од тема које ће бити покренуте током тродневне конференције. Такође, кроз представљање примера и искустава са фокусом на Европу и Европске престонице културе, разговараће се и размењивати искуства о просторним, имовинско – правним, структуралним и креативним аспектима управљања Кинеском четврти,  као важном чворишту за подршку културном стваралаштву и развоју креативних индустрија Новог Сада.

Конференција ће окупити релевантне говорнике у области организације и менаџмента креативних дистрикта из света, региона и Србије, са фокусом на примере добре праксе из градова сличних Новом Саду. Најистакнутији говорници на конференцији су: Др Срђан Јовановић Вајс, архитекта и професор, „The City College of New York-Bernard &  Anne Spitzer School of Architecture (Њујорк), Nina Rappaport Hall, Vertical Urban Factory, Yale School of Architecture (Њујорк), Мартин Дани, К13- Кошицки културни центар (Словачка), Катарина Живановић, Културфабрик, Кошице (Словачка) и Маја Лалић, Mixer House, Београд–Сарајево.

У оквиру пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, Кинеска четврт је замишљена као новосадски креативни центар, са омладинским стваралаштвом у његовом средишту.

Оставите одговор