Уметник у гостима: Светска уметница у Новом Саду

Објављено у категорији: Вести

У оквиру резиденцијалног програма „Уметник у гостима“ (Plants AiR) у Нови Сад стиже светска уметница из Украјине, Свитлана Левченко.

Она ће током боравка овде одржати радионицу „Everyone is an Artist“ и изложбу „God is an Artist“, а на 12. издању ПДП конференције, којa ове године траје од 16. до 18. октобра, говориће о бесконачном процесу себе као фотографа кроз своје радове, зашто свако може да се бави фотографијом и шта је открила о себи и свету фотографишући његове фрагменте око себе.

Изложба „God is an Artist“ биће реализована од 14. до 18. октобра у Културном центру Лаб, кроз више сегмената. Наиме, изложба ће обухватити фотографије штампане на фото папиру, великим форматима на дигитали и картон пени, интерактивни део где посетиоци интервенишу на фотографијама лепљивим тракама, фотографије малих формата и књигу које ће уметница донети из Украјине и инсталацију – бело платно које се натапа обојеном водом.

Уметница ће паралелно, од 15. до 17. октобра, такође у КЦ Лаб, одржати радионицу „Everyone is an Artist“, а због епидемиолошких мера и ограниченог броја људи, места су већ попуњена. Радови који буду настали на тим радионицама такође ће се наћи на изложби.

Свитлана се већ дужи низ година бави фотографијом и ради као кустос у Украјини. Своју диплому стекла је 2006. године на Academy of Refrigeration као еколог, да би 2014. почела да слика.

Учествовала је на групним изложбама у Берлину, Лос Анђелесу, Риму, Паризу, Аустрији, Летонији, Кореји и Украјини, али и на бројним фестивалима фотографија и сајмова одржаним у Немачкој, Грчкој, Аустрији, Украјини и Азербејџану.

Свитлана је уједно и ауторка уметничке књиге „God is an artist“ која је представљена у Бечу 2017. године, али је и израдила серију уметничких разгледница Message. Тренутно ради као кустос у уметничкој галерији Avangarden у Кијеву, као и кустос образовне платформе Photo Kyiv Fair. Године 2017. организовала је значајну изложбу за Вси Свог, као престижног лидера међу украјинским брендовима за моду и аксесоаре.

Програм „Уметник у гостима“ (Plants AiR) део је пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и намењен је едукацији и умрежавању локалних уметника са иностраним уметницима и организацијама. Са једне стране „Нови Сад 2021“ подржава новосадске уметнике да раде и стварају у иностранству, а са друге омогућава страним уметницима да дођу у Нови Сад и да кроз рад са локалним уметницима размене искуства и знања.

ПДП (Print, Design, Photography) конференција креативних медија већ 12 година окупља дизајнере, фотографе и друге визуелне ствараоце који у оквиру предавања и радионица едукују публику у области креативних медија, док путем конкурса ПДП промовише рад студената и младих аутора.

Оставите одговор