Umetnik u gostima: Svetska umetnica u Novom Sadu

Objavljeno u kategoriji: Vesti

U okviru rezidencijalnog programa „Umetnik u gostima“ (Plants AiR) u Novi Sad stiže svetska umetnica iz Ukrajine, Svitlana Levčenko.

Ona će tokom boravka ovde održati radionicu „Everyone is an Artist“ i izložbu „God is an Artist“, a na 12. izdanju PDP konferencije, koja ove godine traje od 16. do 18. oktobra, govoriće o beskonačnom procesu sebe kao fotografa kroz svoje radove, zašto svako može da se bavi fotografijom i šta je otkrila o sebi i svetu fotografišući njegove fragmente oko sebe.

Izložba „God is an Artist“ biće realizovana od 14. do 18. oktobra u Kulturnom centru Lab, kroz više segmenata. Naime, izložba će obuhvatiti fotografije štampane na foto papiru, velikim formatima na digitali i karton peni, interaktivni deo gde posetioci intervenišu na fotografijama lepljivim trakama, fotografije malih formata i knjigu koje će umetnica doneti iz Ukrajine i instalaciju – belo platno koje se natapa obojenom vodom.

Umetnica će paralelno, od 15. do 17. oktobra, takođe u KC Lab, održati radionicu „Everyone is an Artist“, a zbog epidemioloških mera i ograničenog broja ljudi, mesta su već popunjena. Radovi koji budu nastali na tim radionicama takođe će se naći na izložbi.

Svitlana se već duži niz godina bavi fotografijom i radi kao kustos u Ukrajini. Svoju diplomu stekla je 2006. godine na Academy of Refrigeration kao ekolog, da bi 2014. počela da slika.

Učestvovala je na grupnim izložbama u Berlinu, Los Anđelesu, Rimu, Parizu, Austriji, Letoniji, Koreji i Ukrajini, ali i na brojnim festivalima fotografija i sajmova održanim u Nemačkoj, Grčkoj, Austriji, Ukrajini i Azerbejdžanu.

Svitlana je ujedno i autorka umetničke knjige „God is an artist“ koja je predstavljena u Beču 2017. godine, ali je i izradila seriju umetničkih razglednica Message. Trenutno radi kao kustos u umetničkoj galeriji Avangarden u Kijevu, kao i kustos obrazovne platforme Photo Kyiv Fair. Godine 2017. organizovala je značajnu izložbu za Vsi Svog, kao prestižnog lidera među ukrajinskim brendovima za modu i aksesoare.

Program „Umetnik u gostima“ (Plants AiR) deo je projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ i namenjen je edukaciji i umrežavanju lokalnih umetnika sa inostranim umetnicima i organizacijama. Sa jedne strane „Novi Sad 2021“ podržava novosadske umetnike da rade i stvaraju u inostranstvu, a sa druge omogućava stranim umetnicima da dođu u Novi Sad i da kroz rad sa lokalnim umetnicima razmene iskustva i znanja.

PDP (Print, Design, Photography) konferencija kreativnih medija već 12 godina okuplja dizajnere, fotografe i druge vizuelne stvaraoce koji u okviru predavanja i radionica edukuju publiku u oblasti kreativnih medija, dok putem konkursa PDP promoviše rad studenata i mladih autora.

Ostavite odgovor