Позив уметницима за резиденцијалне боравке у Мађарској и Немачкој

Објављено у категорији: Вести

Нови позиви за визуелне уметнике/це и књижевнике/це отворени су у оквиру резиденцијалног програма „Уметник у гостима“ (Plants AiR).

Визуелни уметници/це имаће прилике да на јесен бораве месец дана у немачком граду Регензбургу, стварајући на тему наслеђа и његовог значења у смислу садашњости и будућности. Под слоганом „Наслеђе – данас/сутра”, истражује се богата историја организације „UNESCO World Heritage City of Regensburg”, а интервенције младих уметника и уметница функционисале би по принципу привремених, in-situ доприноса и извештавања на јавним местима, пре свега у урбаним деловима града или обали Дунава.

Одабраном резиденту/кињи обезбеђени су трошкови пута, смештај, трошкови материјала за израду уметничког дела, промоција резиденције и накнада за рад и путне трошкове. Такође, удружење „donumenta” резиденту омогућава и приступ архивској грађи и својој интердисциплинарној мрежи.

Књижевници/це позвани су да бораве у мађарском Печују, такође месец дана пред крај године. Млади уметници ће писати у оквиру одређеног концепта и на задате теме, у договору са организацијом-домаћином.

Одабраном резиденту/кињи биће покривени трошкови пута, обезбеђен смештај, простор за рад, промоција резиденције и новчана накнада за рад и путне трошкове.

Рок за пријаву за оба позива је најкасније до 15. августа 2020. године у поноћ.

Шта је све потребно од документације, који су критеријуми за пријаву и остале детаље позива можете пронаћи на следећим линковима:

„Резиденцијални програм Регензбург”

„Резиденцијални програм Печуј”

Циљ програма „Уметник у гостима“ (Plants AiR) који се реализује у оквиру пројекта „Нови Сад  – Европска престоница културе“ јесте интернационализација локалне уметничке сцене и едукација и умрежавање локалних уметника са иностраним уметницима и организацијама. Кроз овај програм подржавају се новосадски уметници у реализацији одлазећих резиденција, али се и страним уметницима омогућава да дођу у Нови Сад и да кроз рад са локалним уметницима размене искуства и знања.

 

 

Оставите одговор