Уметнички дијалози Нови Сад – Темишвар

Објављено у категорији: Вести

Настављамо сарадњу са Темишваром, Европском престоницом културе кроз концепт „Уметничких дијалога“ који се реализују у оквиру Фестивала савремене уметности подунавских земаља „Дунавски дијалози“.

У среду 29. августа најпре је одржан округли сто на тему „Темишвар – Нови Сад: актуелна уметничка сцена и перспективе сарадње на путу ка Европској престоници културе 2021. године“.

Учесници округлог стола били су културни радници из Новог Сада: Тијана Палковљевћ, управница Галерије Матице српске, Сања Младенов, кустоскиња Музеја савремене уметности Војводине, Весна Латиновић, директорка фестивала Дунавски Дијалози, Маја Ердељанин, уметница и уредница Малог ликовног салона КЦНС, Вук Радуловић, руководилац сектора за развојне пројекте Фондације „Нови Сад 2021“ и гости из Темишвара: Сорина Јеца, кооснивач бијенала „Art Encounters“ и председница Фондације „Triadе“, Богдан Котрца, менаџер продукције Фондације „Темишвар 2021“, Андреј Јеца, уредник „Jecza“ галерије из Темишвара и Аноук Ледерле, културни и комуникацијски менаџер при Министарству културе Француске.

Питања покренута током овог сусрета тицала су се актуелне уметничке сарадње два града, текућих пројеката, размене искустава о изазовима на појединачним уметничким сценама, као и потенцијалним могућностима за даљу сарадњу између Новог Сада и Темишвара.

У вечерњим сатима истог дана отворена је изложба „Уметнички дијалог: Темишвар – Нови Сад“ аутора: Аура Баланеску/Стеван Којић; Николај Велчов/Милош Вујановић; Лилиана Мерћоу/Растислав Шкулец, уз кустосе: Мариа Оросан Телеа (Темишвар) и Сава Степанов (Нови Сад).

Посебност „Дунавских дијалога“ представља серија изложби којима се у својеврсни „дијалошки“ однос постављају радови по једног домаћег уметника и уметника из одабране земље подунавског региона. До сада су остварени дијалози са уметницима из Мађарске, Аустрије и Словачке.

Фестивал савремене уметности подунавских земаља је међународни мултимедијални мозаички фестивал који се истовремено дешава у галеријским и алтернативним просторима у Новом Саду, Петроварадину и Апатину. Покренут је од стране галерије „Бел Арт“ 2013. године са циљем развијања платформе за представљање и сагледавање  актуелних трендова у савременој визуелној уметности, поспешивање уметничке сарадње и размене у подунавском региону.

Оставите одговор