Уметници у гостима: португалски уметник Родриго Малвар у Новом Саду

Објављено у категорији: Вести

Португалски уметник и перформер, Родриго Малвар боравио је у Новом Саду у оквиру програма „Уметници у гостима“ (Plants AiR) Фондације „Нови Сад 2021“ и одржао низ радионица професионалним уметницима школе циркуса „Цирконео“ која се бави изучавањем, презентацијом и популаризацијом циркуских вештина.

Његова пракса и истраживања тичу се стварања и испитивања различитих типова звучних и физичких контаката тела и простора. Истражује модулацију гласа, осећај за просторе, изградњу и мапирање различитих „резонантних архитектура“ људског тела које долазе у контакт са звучним идентитетом простора те ће овога пута познатим циркусантима Новог Сада помоћи у креирању новог, другачијег, светског перформанса.

„Оно што ја радим јесте да им преносим своје знање и искуства како би могли да раде сами. Ово је за мене један велики изазов и веома је занимљиво што смо на почетку веома повезани, док се на крају постепено удаљавам од њих. Алате које сам им пренео, они користе за даље развијање својих вештина”, каже Малвар кога смо затекли у културној станици Свилара током једне од радионица.

И једна од професионалних циркуских артисткиња Мира Беба Добрковић истиче важност његовог боравка у Новом Саду кроз овакав програм јер на тај начин циркуски уметници могу да стичу знања.

„Код нас не постоји никаква школа или формална едукација и овде су људи сами стицали знање, вештине и технике те је Родриго врло добродошао јер нам недостају професори, односно људи који би нама могли да пренесу знање. Програм „Уметник у гостима“ омогућава нам да упознамо стручњаке из иностранства који ће нам помоћи да савладамо нове вештине, да се бавимо истраживањем и унесемо новине у наше представе“, истиче Добрковићева.

Крајњи резултат рада Родрига Малвара и Цирконеа, публика ће имати прилику да види у септембру када ће премијерно бити изведена представа у склопу другог Калеидоскопа културе.

Ову уметничку резиденцију реализује Фондација „Нови Сад 2021“ у сарадњи са амбасадом Португала у Србији.

 

Оставите одговор