Уметници у гостима: интернационална музичка резиденција

Објављено у категорији: Вести

У оквиру резиденцијалног програма „Plants AiR“ Фондације „Нови Сад 2021“ током Новосадског џез фестивала у Новом Саду од 7. до 12. новембра боравиће уметници Ксавери Војћински- контрабас (Пољска) и Силвестер Миклош- бубњеви (Мађарска-РС). Ова музичка резиденција је интернационалан уметнички програм који афирмише сарадњу страних познатих џез музичара и локалних уметника и студената, заинтересованих за ново стваралаштво. Кроз једнонедељну сарадњу, два гостујућа уметника ће у сарадњи са саксофонисткињом и композиторком, професорицом музике, Јасном Јовићевић (АРТРУСТ), стварати нови ауторски музички материјал.

Наиме, кроз професионалну сарадњу са професорима и студентима Музичке академије Нови Сад, као и локалним новосадским музичарима, уметници ће имати неколико проба, радионица и отворене разговоре са уметником, размењујући идеје, знање, вештине, компонујући нову музику.

На радионице које ће бити реализоване у простору Академије уметности у студију студената аудио и музичке продукције, Косовска бр. 33, позивају се сви који желе да сарађују са музичарима, да се опробају у импровизацији и савременој музици базираној на џезу.

Распоред радионица:

8.11. 12-14.30 ч Радионица за гудаче и ритам секцију- Импровизација и заједничко свирање

9.11. 12-14.30 ч Радионица за све инструменталисте- Основе импровизације и заједничког свирања

У суботу, 10. новембра у Културном центру ЛАБ од 21 сат уметници ће наступити као трио Јовићевић-Војцински- Миклос заједно са гостима.

 

О уметницима

Ксавери Војћински (Ksawery Wojcinski) је пољски контрабасиста који је признати и активни музичар на музичкој сцени савременог џеза. Завршио је музичку академију у Бидгосцу, а свирао је на важним интернационалним фестивалима широм Европе „Abank Jazz Festival“ (Истамбул), „Periferias Festiva“l (Шпанија), „Berlin Jazz Festival“, „Nordischer Klang“ (Немачкa), „InJazz“ (Холандија). Снимио је више од двадесет албума ауторске музике као солиста и пратећи музичар, између осталих са Hamid Drake, Uri Caine, Charles Gayle, Nicole Mitchell, Satoko Fuji, Alan Bern, Michael Zerang, Mikolaj Trzaska.

Силвестер Миклош (Miklos Szilveszter), бубњар средње генерације из Будимпеште, пореклом из Војводине, након виолине, наставио је учење и свирање џез музике на бубњевима. Завршио је џез одсек на Франц Лист Академији, и свира са признатим авангардним креативним уметницима као што су Grencsó István, Benkő Róbert, Pozsár Máté, Ajtai Péter, Mezei Szilárd, Szelevényi Ákos, Dresch Mihály. На интернационалној сцени смо га могли чути са Lewis Jordan, Johannes Bauer, John Dikeman, Peter Brötzmann и другима. 

 

Оставите одговор