„Уметници.Сад!”: Нова нормалност представљања културних садржаја

Објављено у категорији: Вести

Реализација уметничких пројеката одабраних у оквиру Јавног позива који је део пројекта „Уметници. Сад!”, Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе” почиње данас.

Од 22 уметничка пројекта која су добила новчана средства за реализацију у културним станицама широм Новог Сада, четири ће бити реализована већ у току ове недеље, а у односу на актуелну епидемиолошку ситуацију, културни садржаји проналазе алтернативне начине да дођу до публике, те ће уметнички пројекти бити представљени онлајн или у културним станицама уз примену епидемиолошких мера.

Публика ће у току ове недеље моћи да посети изложбу „Вивариум”, али и да ужива у плесном перформансу „Санта Марија дела Салуте”, Самиту новосадских бубњара, те у пројекту „Нови портрети”, а сваки од ових културних садржаја биће доступан путем онлајн преноса на званичној страници културних станица.

Изложба „Вивариум“ у Свилари

Изложба „Вивариум” биће отворена 20. јула у 19 сати у Културној станици Свилара, када ће публика имати прилику да присуствује плоду заједничке сарадње студенткиње мастер студија сликарства Академије уметности у Новом Саду, Адриен Ујхази и сликара Немање Миленковића. Ујхази улази у поље еколошке уметности, а њен истраживачки приступ подразумева употребу природних елемената и материјала у њиховом изворном стању и уз минималне интервенције долази до резултата у виду инсталације, док се Миленковић бави односом људи према животињама у савременом друштву и темом како се колективни и индивидуални идентитет формира спрам њега. Изложба траје од 21. до 24. јула и организована је у складу са превентивним мерама донетим услед епидемиолошке ситуације – у простору Културне станице Свилара моћи ће да борави максимално 10 људи, уз поштовање прописане дистанце и обавезно ношење маске.

Санта Мариа Дела Салуте у Еђшегу

И простор Културне станице Еђшег биће у служби културе. У уторак 21. јула у 19 сати директно из ове културне станице путем онлајн стрима публици ће бити представљен очаравајући приказ песме „Санта Марија дела Салуте” талентоване младе балерине Сташе Кукић. Једна од најлепших српских љубавних песама биће изрецитована кроз покрет, а заинтересовани посетиоци моћи ће да прате овај несвакидашњи плесни перформанс онлајн на званичним Фејсбук и Инстаграм каналима културних станица.

Самит новосадских бубњара у Еђшегу

Сутрадан, у среду, 22. јула у Еђшегу ће бити одржан Самит новосадских бубњара. Програм Неформалног удружења новосадских бубњара и перкусиониста „Самићани” има за циљ да на овакав начин промовише бубњеве и удараљке, њихову лепоту и разноликост, као и музичке стилове. Биће то својеврсно музичко путовање кроз различите културе, а публика ће моћи да га прати путем програма уживо.

Нови портрети: Културна станица Буковац

Крајем недеље, у петак, 24. јула у Буковцу ће бити представљен пројекат „Нови портрети” који се бави промоцијом младих и мање афирмисаних уметника Новог Сада. Том приликом представиће се три аутора, из области режије, фотографије и књижевности, на начин којим се избегава форма пасивног представљања. Идеја је да се кроз дијалог аутори и публика позабаве општим културолошким феноменима, пре свега омиљеном музиком, филмовима, дизајном, фотографијом. На овај начин, млади неафирмисани уметници имаће прилику да се представе, а биће постављена и отворена платформа којом ће и други уметници имати прилику да се промовишу, а целокупан пројекат биће презентован публици на страници културних станица.

На Јавни позив „Уметници. Сад!” пристигло је 112 пријава из широког поља уметничких израза, од тога су додељена 22 гранта уметничким пројектима из различитих области, укључујући плесне перформансе и радионице, уметничке инсталације, изложбе, савремени театар, мини-фестивале урбане супкултуре, концерте, трибине и књижевне програме. Резултате Јавног позива можете погледати на овом линку.

Заинтересовани уметници и уметничка удружења до петка, 24. јула могу да се пријаве и на Јавни конкурс, који нуди могућност суфинансирања пројеката усмерених на извођење и представљање уметничких радова у просторима културних станица.

Пројекат „Уметници. Сад!” има за циљ јачање новосадске културне сцене кроз мрежу културних станица, подизање њених капацитета, децентрализацију културе и развој публике.

Партнер на пројекту „Уметници. Сад!” је Меркатор С.

Сви програми у наредном периоду биће реализовани у складу са епидемиолошком ситуацијом и прописаним мерама.

 

Фото: В. Величковић

Оставите одговор