„Уметници. Сад!” – И ове недеље новосадски културни догађаји у онлајн форматима

Објављено у категорији: Вести

Пројекат „Уметници. Сад!” за јачање новосадске уметничке сцене прошле недеље обележили су изложбе, предавања, представе и књижевно – музички перформанс.

Свакодневно, онлајн, путем Фејсбук странице Културних станица, публика је уживала у разноврсним пројектима који су добили средства на Јавном позиву локалним уметницима Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”.

јавни конкурс уметници сад

Богатство и разноликост уметничких форми и културних пракси и ове недеље биће представљени путем Фејсбук страница културних станица. У уторак, 11. августа од 19 сати, публика ће имати прилику да ужива у својеврсном музичко-сценском перформансу „Пловидба” Александре Илић, који ће бити изведен у Културној станици Еђшег.

Истог дана у 20 часова, у Свилари биће отворена изложба „Art Body Art – Релације тела“ у организацији СУЛУВ-а, која се реализује кроз програм Нових уметничких пракси СМИЦ. покретна форма. У среду, 12. августа, од 19 сати Еђшег ће бити домаћин пројекта „Просторна одисеја: дестинација дистопија”, Милице Денковић, док ће четвртак, 13. август бити резервисан за Реситал Ирене Јосифоске и Александра Ђермановића, који ће бити емитован у 19 сати у Културној станици Свилара.

Пројекат „75.000 – Вредност уметничког дела” аутора Луке Кулића биће представљен у петак, од 20.30 сати на платоу испред Свиларе. Субота је резервисана за „Клиника фест” који ће почети у 18 сати у Културној станици Еђшег.

Музичко – сценски перформанс „Пловидба” 11. августа у Еђшегу

Повезивање две уметности, позоришне и музичке, у један заједнички стваралачки чин, метода импровизације у музици и покрету и на крају, драматуршки след, описују музичко – сценски перфоманс „Пловидба” Александре Илић, који ће публика моћи да испрати у уторак, 11. августа од 19 сати путем Фејсбук странице Културне станице Еђшег. Учесници у перфомансу су извођачи трупе за савремено и имерзивно позориште ТИТЕ, Александра Илић, Кристина Миленковић, Оливера Марић, Јелена Мајсторовић, Лара Кнежевић, Ивана Антић и Бранко Милошев, на челу са редитељем Владиславом Велсковским, као и композитором Димитријем Бељанским, који је и аутор дела „Пловидба”. Ово, већ постојеће дело, кроз перформанс добиће свој нови облик, те показати како изгледају савремени уметнички токови у свету.

 

art body art - релације тела

Изложба „Art Body Art – Релације тела” од 11. до 17. августа у Свилари

У уторак, 11. августа у Свилари биће отворена изложба „Art Body Art – Релације тела“ у организацији СУЛУВ-а, која се реализује кроз програм Нових уметничких пракси СМИЦ. Изложба представља уводни догађај/изложбу пројекта Art Body Art који је планиран кроз више активности, а на њој ће се представити аутори млађе генерације, студенти чији радови одговарају на тему тела као покретне форме. Подржавајући уметничке изразе који заступају експериментални приступ у уметничком делу, пројекат отвара поље за медијске инсталације и просторна решења који на циљан начин преносе комплексне садржаје и омогућавају да се информације доживе. Истовремено, подстиче се и критичко сагледавање покретачке улоге технологије у настајању нових уметничких форми. Отварање изложбе заинтересовани могу да погледају 11. августа у 20 часова путем Фејсбук странице Културне станице Свилара.

 

Пројекат „Просторна одисеја: Дестинација дистопија” у среду у Еђшегу

Пројекат који истражује појам дистопије кроз призму простора, објеката и материјала, користећи се дистопијама описанима у романима и филмовима 20. и 21. века, биће представљен кроз изложбу „Просторна одисеја: дестинација дистопија”, која ће бити представљена у среду, 12. августа, у 19 сати у Културној станици Еђшег. Како каже ауторка Милица Денковић, пројекат је значајан у овом тренутку јер захвата и проблем простора у времену кризе као што је пандемија, али и материјала и објеката који су у датом тренутку неопходни. Представљање изложбе публика ће моћи да испрати онлајн, путем Фејсбук странице Културне станице Еђшег.

 

Реситал Ирене Јосифоске и Александра Ђермановића у четвртак у Свилари

Челисткиња Ирена Јосифоска и пијаниста Александар Ђермановић наступиће у четвртак, 13. августа, у 19 сати у Културној станици Свилара. Заједно сарађују већ неколико година, држали су реситале у Енглеској, на „Котор Арт” фестивалу у Котору, али се новосадској публици још увек нису представили као дует. Након вишемесечне паузе, због епидемиолошких околности, сада ће коначно заједно засвирати и то у свом граду и пред својом публиком. Концерт ће моћи да се испрати путем Фејсбук странице Културне станице Свилара.

 

Пројекат „75.000 – Вредност уметничког дела” у петак на платоу Свиларе

Пројекат који за основну идеју користи услове конкурса, понуђене заинтересованим уметницима и који преиспитује вредност појединачног уметничког дела у контексту услова у којима уметници живе, стварају и делују јесте пројекат „75.000 – Вредност уметничког дела”, аутора Луке Кулића. Овај пројекат биће представљен у петак, 14. августа од 20.30, на платоу испред Културне станице Свилара, тик уз скулптуру чији је Кулић један од аутора. Значај овог дела се огледа у чињеници да је вредност уметничког дела недовољно дефинисана и јасна, не само друштву и појединцима, већ често и самим уметницима. Представљање овог пројекта публика ће пратити путем Фејсбук странице Културне станице Свилара.

У суботу „Клиника фест” у Еђшегу

Фестивал осмишљен као иновативна платформа која ће омогућити алтернативним уметницима из Новог Сада да представе свој рад јесте „Клиника фест”. Замишљен као вишечасовна емисија, „Клиника фест” биће одржан 15. августа у Културној станици Еђшег и обухватиће музички програм, панел дискусије, као и трибине. Почиње у 18 сати, а програм пратите путем Јутјуб канала Клиника.

 

Прошле недеље у оквиру пројекта „Уметници. Сад!” публика је имала прилику да погледа изложбу „Entering Valhalla”, аутора Гојка Дутине, Бојана Дојкића и Филипа Марковиновића, као и изложбу „Изолација, Клиса”, Андреја Хложана. Такође, одржано је и предавање „Водич кроз грајндкор супкултуру” историчара Жарка Гладића, као и представа „Папа Јована” редитељке Лее Јевтић, у продукцији Николе Милорадовића. Публика је уживала и у књижевно-музичком перформансу „Jaj nekem… szerelem!” односно „Тешко мени… љубав!”, глумаца Емине Елор, Јудит Ласло, Роберта Ожвара и Бенцеа Салаиа, док је најављени пројекат „Кликник“ одложен за 21. август.

Идеје пројекта „Уметници. Сад!” јесу јачање новосадске културне сцене кроз мрежу културних станица, подизање њених капацитета, децентрализација културе и развој публике.

Партнер на пројекту „Уметници. Сад!” је Меркатор С.

Сви програми у наредном периоду биће реализовани у складу са епидемиолошком ситуацијом и прописаним мерама.

Оставите одговор