Улагања у Нови Сад до 2021 године износиће до 100 милиона евра

Објављено у категорији: Вести

Проглашењем за Европску престоницу културе 2021. године постигнут је историсјки успех Новог Сада. Иако тај успех има немерљив културни и друштвени значај за Нови Сад и целу државу, први „финансијски“ ефекти већ се најављују.

 

Како су и током кампање и промоције кандидатуре често истицали из тима „Нови Сад 2021“, поред културолошког, друштвеног и социјалног значаја, титула Европске престонице културе са собом доноси и не мале економске ефекте. Тако ће се у Нови Сад, према првим најавама, за уређење фасада и културне инфраструктуре, програме, развој публике и подизање капацитета, у наредних пет година уложити око 100 милиона евра са локалног, регионалног и националног нивоа власти.

План је да се почне са уређењем фасада и најзначијих културно-историских објеката у центру града, Алмашком крају и Подграђу. Уједно, предвиђена је и обнова инфраструктурних мрежа и јавних површина.

Градоначелник Вучевић нагласио је да Подграђе, као неодвојив део Петроварадинске тврђаве, није реновирано деценијама, иако туда пролазе хиљаде туриста. Према његовим речима кроз уређење фасада видеће се први кораци у припреми Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године.
Оно што је важно нагласити је чињеница да су овакви радови на уређењу Града Новог Сада последњи пут изведени 1980. године пред Европско првенство у стоном тенису.

Оставите одговор