Ученици Средње машинске школе из Новог Сада обновили кантину у оквиру пројекта „Укључи се пронађи решење“

Објављено у категорији: Вести

У оквиру пројекта „Укључи се пронађи решење“, који се реализује у сарадњи са организацијом „ОПЕНС 2019“, ове недеље представљена је победничка идеја ученика Средње машинске школе из Новог Сада, која је подразумевала обнову школске кантине.

Пројекат „Укључи се, пронађи решење“ пружа могућност средњошколцима из Новог Сада да директно утичу на унапређење своје средине тако што ће кроз креативан приступ проблемима предложити решење. Пројекат подразумева процес кроз који ће ученици научити да препознају потребе своје заједнице, пробуде у себи активистички дух и предложе решење, а кроз процес их воде обучени фацилитатори ОПЕНС-а и Фондације Нови Сад – Европска престоница културе. Свака школа ће реализовати две ученичке идеје на теме културе и стваралаштва младих и активизма младих.

Испред идеје пријављују се тимови са по минимално три члана, док се на нивоу школе награђују две победничке идеја наградом од 70.000,00 динара за реализацију. Победничке идеје бирају се демократским гласањем за најбољу идеју, а право гласа имају сви ученици школе.

Укључи се пронађи решење

Вођени критеријумима пројекта, победнички тим Машинске школе на челу са Михајлом Спасићем предложио је да се побољша стање и рад школске кантине. Ученици су од почетка школске године комплетно очистили школску кантину, офарбали читав простор, заменили и поправили све што није радило и поставили тапету у простору.

Пројекат „Укључи се пронађи решење“ део је Апликационе књиге пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“. Стратешки је опредељен ка трансформацији Новог Сада кроз укључивање суграђана, подстицање демократског одлучивања и развијањe партиципативне демократије међу младима у циљу реализације активности од користи за заједницу.

 

Фото: В. Величковић

Оставите одговор