Укључи се, пронађи решење: Представљени резултати ученика Машинске школе

Објављено у категорији: Вести

У оквиру пројекта „Укључи се, пронађи решење“, који су заједно реализовале две европске престонице – културе и омладине, представљен је резултат рада ученика Средње машинске школе у Новом Саду – Платонова тела.

Иако их је пандемија помало омела у плановима, те је израда Платонових тела трајала мало дуже, победнички тимови из Средње машинске школе нису одустали од својих идеја, а школско двориште сада је украшено са пет Платонових тела који ће бити место где се одвија настава на отвореном, али и алат за стицање нових знања из математике, хемије, физике и многих других предмета, поред тога што улепшавају школски амбијент.

Током 2019. године на реализацији идеје радили су ученици Никола Драгишић, Јован Башић, Марко Јелисавац, а 2020. године прикључили су се и Александар Широчка, Кристина Вуклиш и Лука Вујачић.

„У сарадњи са нашим професорима практичне наставе, техничког цртања, координаторима за практичну наставу, дошли смо на идеју да повежемо све те ствари у једну целину и да направимо нешто што би могло данас-сутра да се искористи и као онлајн учионица“, рекао је директор Средње машинске школе Владимир Гавринић.

Ученичка идеја Платонова тела подржана је кроз два процеса партиципативног буџетирања, током 2019. и 2020. године, када се придружила и Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“.

„Пројекат „Укључи се пронађи решење“ је један од важних пројеката који требају да мењају поглед на младе, да их више укључују у процесе доношење одлука и осмишљавању садржаја који се њих директно тичу. Постављање скулптура Платонова тела ученика и професора из Средње машинске школе у Новом Саду добар је пример како ученици у сарадњи са професорима могу да креативно допринесу наставном процесу и изместе садржаје ван учионице. Верујем да ће овај пример постати пример добре праксе који ће релевантни доносиоци одлука препознати и успоставити као континуирану праксу подршке ученичким идејама“, рекла је Милица Рашковић испред Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“.

Поред наведене ученичке идеје, у Средњој машинској школи кроз пројекат „Укључи се, пронађи решење“ ученици су опремили кантину и ученичку chill зону.

Пројекат „Укључи се, пронађи решење“ током 2019. године спроведен je у 11 средњих школа у Новом Саду, а одлуку о томе која идеја ће добити средства за реализацију доносили су ученици школе користећи се принципима демократских избора – гласањем.

„Укључи се, пронађи решење“ подразумева процес кроз који ученици средњих школа имају прилику да науче да препознају потребе своје заједнице, пробуде у себи активистички дух и предложе креативно решење, а кроз процес воде их обучени фацилитатори.

Пројекат је пружио могућност средњошколцима из Новог Сада да директно утичу на унапређење своје средине, односно у конкретном случају, на промене у својој школи као средини у којој проводе велики део дана. Програм је отворен за све државне средње школе на територији Новог Сада и сви ученици и школе имају право да учествују.

Пројекат је спроведен уз подршку Града Новог Сада, Градске управе за спорт и омладину, Градске управе за културу и Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице.

Фото: Урош Дожић

Оставите одговор