Uključi se i daj ime projektu digitalizacije

Objavljeno u kategoriji: Uncategorized, Vesti

digitalizacija

Povodom Evropskog dana jezika, Kulturni centar Novog Sada i JKP „Informatika“ pozivaju građane i stručnu javnost da predlože ime za internet platformu projekta digitalizacije kulturne baštine Novog Sada.

Naročito podstičemo stvaranje novih reči za pojmove „digitalizacija“ i „digitalno“, ili za samu platformu i projekat.

Iskustva iz sveta pokazuju intenzivnu i plansku tvorbu reči, naročito u oblasti informacionih tehnologija, gde je potrebno držati korak sa informacionom revolucijom.

Takvu praksu poznajemo i iz sopstvenih tradicija, od nedavnih, kada smo prve „kompjutere“ nazvali „računarima“, do najstarijih, kada su Ćirilo i Metodije tadašnju novu terminologiju prevodili i prilagođavali staroslovenskom jeziku.

Danas međutim radije čekamo da se tuđa rešenja sama nametnu. Našu pasivnost možda objašnjava strah od kritike ili neuspeha.

Na Evropski dan jezika želimo sve da podstaknemo da učestvuju i stvaraju, jer tako doprinosimo očuvanju jezičke raznolikosti Evrope i razvoju sopstvene kulture.

Predloge možete slati na adresu digitalizacija@kcns.org.rs ili preko društvenih mreža: facebook.com/kcnovisad i twitter.com/kcnovisad. Poziv je otvoren do 11. oktobra a najbolji predlog će biti izabran i nagrađen 14. oktobra.

Preuzeto sa kcns.org.rs

2 Responses to “Uključi se i daj ime projektu digitalizacije”

 1. Marijana

  Zanimljivo je da ste pri ohrabrivanju drugih da predlože nove reči za pojmove digitalizacija i digitalno, ostavili adresu elektronske pošte digitalizacija@….

  Odgovori
  • Milovan

   Da, mislim da bi bilo mnogo bolje da su odmah dali svoje resenje kako prevesti tu rec i to preko imejla, to je sustina konkursa inace koliko ja znam…

   Odgovori

Ostavite odgovor