Укључи се и дај име пројекту дигитализације

Објављено у категорији: Uncategorized, Вести

digitalizacija

Поводом Европског дана језика, Културни центар Новог Сада и ЈКП „Информатика“ позивају грађане и стручну јавност да предложе име за интернет платформу пројекта дигитализације културне баштине Новог Сада.

Нарочито подстичемо стварање нових речи за појмове „дигитализација“ и „дигитално“, или за саму платформу и пројекат.

Искуства из света показују интензивну и планску творбу речи, нарочито у области информационих технологија, где је потребно држати корак са информационом револуцијом.

Такву праксу познајемо и из сопствених традиција, од недавних, када смо прве „компјутере“ назвали „рачунарима“, до најстаријих, када су Ћирило и Методије тадашњу нову терминологију преводили и прилагођавали старословенском језику.

Данас међутим радије чекамо да се туђа решења сама наметну. Нашу пасивност можда објашњава страх од критике или неуспеха.

На Европски дан језика желимо све да подстакнемо да учествују и стварају, јер тако доприносимо очувању језичке разноликости Европе и развоју сопствене културе.

Предлоге можете слати на адресу digitalizacija@kcns.org.rs или преко друштвених мрежа: facebook.com/kcnovisad i twitter.com/kcnovisad. Позив је отворен до 11. октобра а најбољи предлог ће бити изабран и награђен 14. oктобра.

Преузето са kcns.org.rs

2 Responses to “Укључи се и дај име пројекту дигитализације”

Оставите одговор