Повратак природи: Пројекат „У земљи дудова“ води нас у свет земљане архитектуре

Објављено у категорији: Вести

Повратак природи и природним материјалима, традицији, земљаној архитектури и промоција градитељског наслеђа Новог Сада и Војводине, главне су идеје пројекта „У земљи дудова“ архитектице Драгане Којичић. Тај пројекат биће реализован у Културној станици Свилара и обухватиће радионице за децу и одрасле 21. и 22. октобра са почетком у 14 часова, као и предавање 23. октобра од 17 сати, након чега ће бити отворена и изложба.

„Радионице и изложба намењени су свим узрастима – од најмлађих до најстаријих. Само су једна радионица другог дана и предавање трећег дана намењени за одрасле. Радионица јер захтева мало више праксе, а предавање јер се тиче теоријских основа земљане архитектуре и проблема кућа од земље. Што се осталих радионица тиче, полазници ће стећи основна знања за рад са земљом, технике које се користе и које ће моћи даље да примењују у сопственим уметничким и грађевинским пројектима“ објашњава Драгана Којичић.

Како каже ова архитектица, интересовање за земљану архитектуру и градитељско наслеђе од земље постаје све веће последњих година и да је опште знање шире јавности о томе доста добро, међутим њен фокус су сада деца нарочито она која одрастају у урбаним срединама, „како би им приближила употребу природних материјала, а преко њих, радила и са родитељима и бакама и декама“.

„Европа и свет о повратку природи размишљају већ деценијама, али се ситуација и код нас поправља последњих година, а мислим да је пресудна ова специфична година, јер се велики број људи из градова вратио у села и схватио благодети које природно окружење и куће од природних материјала нуде. Иако се можда није десило лепим поводом, ипак је добро да смо у овој лошој ситуацији нашли много тога вредног и правог, а што смо заборавили или недовољно ценили“ каже Драгана и додаје да је земљана архитектура последњих деценија, у Европи и остатку света, показала и доказала да је веома актуелна, због свих предности које као материјал поседује. Наравно, тврди Драгана, потребна су извесна прилагођавања и унапређења техника, али она задовољава све високе термичке, естетске и потребе за удобношћу данашњег човека.

„Предности градње земље су бројне, традиционално, то је значило узимати земљу са локације и друге материјале из најближе околине, попут трске (дакле, није се загађивала околина транспортом); градити са комшијама и пријатељима (мобе), па је самим тим то био најјефтнији вид ‘скућавања’; може да се рециклира; зидови од земље дишу (примају вишак влаге у ваздуху и по потреби га ослобађају); земља није изолациони материјал, али својом дебљином, зидови од земље омогућавају споро загревање и хлађење (лети хладе, зими греју); и, изнад свега, кад се правилно уради, кућа од земље представља изузетно здраво и комфорно решење. Земља се све више користи и у градњи данас, али на друге начине – нажалост, и она, како би била конкурентна другим материјалима, почиње да се све више префабрикује и унапред спрема, те имамо транспорт, много већу цену материјала, а нарочито трошкове обучене радне снаге, које нема много. И поред свих ових ‘мана’, земља је заиста један од материјала будућности, због свих предности које има за удобан и здрав живот“ каже Драгана Којичић.

Због епидемиолошке ситуације унапред су организоване групе за радионице „У земљи дудова“.

Организатори моле све посетиоце да се, ради очувања здравља и лепшег и квалитетнијег уживања у културним садржајима, придржавају свих мера. Посетиоци су у обавези да носе заштитне маске на свим догађајима. Oрганизатор задржава право измене одржавања програма и формата догађаја у случају промене епидемиолошких мера.

Пројекат „У земљи дудова” један је од 42 пројекта који је добио средства на Јавном конкурсу, у оквиру пројекта „Уметници. Сад!” који има за циљ јачање локалне културне сцене, подизање њених капацитета кроз мрежу културних станица, децентрализација културе и јачање публике.

Оставите одговор