U Novom Sadu u toku PLUS dani interkulturalnosti

Објављено у категорији: Вести

Otvoren festival Synergy#WTF i održan međunarodni simpozijum “Uloga i značaj jezika u procesu individualne i kolektivne samoidentifikacije“

U Novom Sadu u toku PLUS dani interkulturalnosti

 

 U okviru realizacije projekta „Plus“ Fondacije Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture juče je na sceni Pera Dobrinović Srpskog narodnog pozorišta svečano otvoren festival ’’Synergy#WTF’’ koji se realizuje u organizaciji Novosadskog pozorišta/ Ujvideki Szinhaz. Festival je započeo nastupom Državnog jevrejskog pozorišta iz Bukurešta, predstavom S. ANSKI: DIBUK u režiji Kris Simion. Na samom otvaranju festivala, ističući ulogu interkulturalnosti i multikulturalnosti u društvu, govorili su gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, član gradskog veća zadužen za kulturu i informisanje Dalibor Rožić i direktor Fondacije Novi Sad 2021 Evropska prestonica kulture, Nemanja Milenković.

Kao deo istog projekta „Plus“ danas je u galeriji Matice srpske održan i Međunarodni simpozijum “Uloga i značaj jezika u procesu individualne i kolektivne samoidentifikacije“. Otvarajući simpozijum, direktor Novosadskog pozorišta/ Ujvideki Szinhaz Valentin Vencel, istakao je da je osnovni razlog i cilj skupa da okupljeni imaju prilike da budu zajedno, kao članovi porodice koja je velika i živi na području od Bocana do Asane, da razmenjuju iskustva, ideje, teškoće i planove. Pored toga, okupljeni će iz Novog Sada poslati inicijativu za osnivanje Međunarodne asocijacije manjinskih teatara. Razgovor je vodila Dragana Varagić, glumica koja radi na srpskom i kanadskom području i samim tim deli potrebu za istraživanjem identiteta kroz rad teatara na jezicima manjina. Ona je postavila i uvodne smernice toka dijaloga simpozijuma: umetnički direktor pozorišta u dijaspori kao najkompleksnija figura; obraćanje publici u dijaspori; pitanje identiteta zemlje u kojoj se radi i iz zemlje iz koje akteri dolaze; kako kreiraju repertoar uzimajući u obzir sve navedeno i kako dolaze do publike. Prisutnima se obratila i slavna holivudska glumica i direktorka Državnog jevrejskog pozorišta iz Bukurešta Maja Morgenstern, koja je kroz par anegdota dočarala predrasude i teškoće sa kojima se bori u svom poslu, ali  i način na koji dolazi do inspiracije u potrazi za kanalom komuniciranja sa publikom: kako im se obratiti i na koji način mogu da pronađu jevrejsko pozorište. Ona je istakla i da je sve veći broj mladih u Rumuniji zainteresovano za rad u njihovom pozorištu i učenje Jidiša. Skupu su prisustvovali rukovodioci manjinskih teatara koji učestvuju u realizaciji festivala Synergy.

 

Dani interkulturalnosti biće nastavljeni održavanjem Prve evropske konferencije posvećene manjinskim i lokalnim medijima, koja za cilj ima informisanje manjinskih zajednica i keiranje interkulturalnog dijaloga između nacionalnih zajednica u Novom Sadu i Evropi, 16-18. novembra 2017. godine.

 

 

 

Оставите одговор