Европска унија настала је на рушевинама Европе након Другог светског рата, као мировни пројекат, који се залаже за политику спречавања оружаних сукоба, а како се не би поновиле страхоте европских ратова. Због тога Европска унија представља својеврсну тврђаву мира, јер је њен формални темељ и вредносна оријентација промоција мировних политика.

Сматрамо да уметност и култура као ефикасна средства могу значајно да допринесу промоцији помирења, заједништва, дијалога, разумевања, а како се не би поновила страдања која доносе ратни сукоби. Ово је окосница програма који ће се у Новом Саду реализовати у оквиру новог програмског лука Тврђава мира. 

Платформа промовише Нови Сад као Тврђаву мира“ јер тематски проблематизује и грађанске ратове на југословенским просторима, трауме и последице које су изазвали, а које и данас осећамо у региону.

„Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ има задатак да покаже да је култура заправо начин живљења. Да културу и уметност можемо да стварамо сви, без обзира на разлике које су део свакога од нас, и да култура и уметност припадају свима.

Од 7. јуна до 7. јула, колико трају програми у оквиру програмског лука, мир, заједништво и толеранција биће представљени кроз креативне садржаје, концерте, пројекције филмова, представе, које стварају како домаћи, тако и регионални уметници.

У том духу, Нови Сад ће добити и Споменик мира који је креирала светски позната уметница и борац за људска права Јоко Оно.

 

 

Програм Тврђаве мира

 

8. јун, 18 часова / Атомско склониште, Алексе Шантића код броја 27

Живот обичних људи у Краљевини и социјалистичкој Југославији

 

Ова несвакидашња изложба броји око хиљаду обичних предмета из живота обичних људи из времена бивше Југославије. Смештена на необичну локацију, у гаражи атомског склоништа, дочарава свакодневницу некадашње државе, али и сведочи о развоју индустрије и дизајна у бившој Југославији.

 

8. јун, 20 часова / Студио М

,,Прича о војнику“ (НЕО фестивал)

 

Дело Игора Стравинског, једна од првих представа интердисциплинарног карактера, обједињујући музику и глуму, говори о разарајућим последицама рата. Представа о преживелом војнику отвара питање-шта после рата, како се наставља живот после њега са свим оним што је учињено и што смо и сами учинили. У главној улози је Зијах Соколовић, уз музичаре Мате Бекавца, Вилијама Хагена и Пјера Рундберга.

 

9. јун, 20 часова / Новосадска Синагога

Севдах (НЕО фестивал)

 

Музичари са простора бивше Југославије окупљени око севдалинке одржаће концерт посвећен овим меланхоличним песмама које изазивају специфична осећања између туге и радости, а сам простор Синагоге допринеће величанственом утиску. Један од извођача је и Мустафа Шантић, оснивач чувене групе Mostar Sevdah Reunion.

 

10. јун, 12 часова / Културни центар Новог Сада

10. јун 1999 – 10. јун 2019. године – Двадесет година од завршетка бомбардовања СРЈ одстране НАТО алијансе

 

Предмет овог предавања, уједно и трибине, су нерешена питања која су остала иза НАТО агресије, а која су и данас актуелна. Разматрање узрока и последица тромесечног бомбардовања, кризе на Косову и других проблема за циљ имају објективно сагледавање друштвено-политичких неприлика у нашој земљи и у односу са Западом, као и покушај да се приближимо неухватљивим одговорима након две деценије.

 

11. јун, 20 часова / Црква имена Маријиног (Катедрала)

Наступ ансамбла Калиомене – Viridissima пројекат

 

Концерт несвакидашњег ансамбла Рајне спаја духовну музику и савремену уметност кроз извођење грегоријанских песама уз светлосне пројекције који прате изведбу. Ансамбл настоји да одржи најстарију духовну традицију хришћанске музике у Европи спајајући овај стил са другим стиловима црквеног акапела певања.

 

12. јун – 13. јул, средом од 13 часова / Музеј града Новог Сада, Петроварадинска тврђава

Вођење кроз сталне поставке Музеја града Новог Сада

 

У централном објекту Музеја града Новог Сада, на Петроварадинској тврђави, публици су доступне следеће поставке: „Грађански живот у Новом Саду од 18. до 20. века“, „Шта чини град…“, „Оружје и опрема из Првог светског рата“ и „Велики ратни бунар“. Од 12. јуна до 3. јула, посетиоцима је у понуди бесплатно стручно вођење кроз наведене изложбе, средом у термину од 13 часова.

 

13. jун, 20 часова / Спомен-збирка Павла Бељанског

Павле Бељански и Иво Андрић: дипломате и дародавци

 

Изложба поводом стогодишњице почетка дипломатске каријере Павла Бељанског, започете у Стокхолму 1919. и обележавања 180 година од почетка неговања француско-српских дипломатских односа у којима је важну улогу имао наш нобеловац, наглашава значај дипломатске делатности Павла Бељанског и Иве Андрића. Њихово залагање за добру комуникацију и мирољубиву политику између Краљевине Југославије и европских земаља учинило је их је упамћеним дипломатама, те ова изложба представља осврт на овај важан сегмент њихове делатности.

 

13. јун, 20:30 часова / Бате Бркића 34

21114 (Филм фест)

 

Пети по реду Филм фест бави се питањима трауматичних последица ратних сукоба из не тако давно минулих деведесетих година који су се одиграли на просторима бивше Југославије. На тај начин остварује се својеврсни дијалог филма и публике о искуствима током ратних страхота. Фестивал ће угостити актуелне филмове из региона и одабранима доделити награду публике. Пројекције се одвијају на отвореном.

 

14. јун, 18 часова / Ректорат Универзитета у Новом Саду

На маргини историје – Још увек овде

„На маргини историје“ сумира медије, поезију, фотографије и видео записе, и настао је у оквиру међународне сарадње Мохамада Кебевара – песника из Сирије, Мери Мекдоналд – мултимедијалне уметнице из Лондона и Наташе Бошкић – Новосађанке која на педагошком факултету на универзитету Британске Колумбије у Ванкуверу ради као директор групе за подршку за употребу образовне технологије. Пројекат покреће тему миграција и бави се последицама рата у Сирији и осликавањем ситуације након НАТО бомбардовања Србије. 

На маргини историје – Још увек овде“ можете погледати у згради Ректората Универзитета у Новом Саду од 14. до 21. јуна од 14 до 21 сат. Такође,уколико посетите ову поставку 15, 16, 19, 20. и 21. јуна између 19 и 21 час, имаћете прилику да поделите личну причу, утиске кроз видео изјаве о теми НАТО бомбардовања Србије ’99. године и тако постанете део пројекта.

 

14. јун, 20 часова / Салаш 137, Ченеј

Концерт на Салашу

 

Несвакидашњи концерт камерне музике, предвиђене да се изводи у мањем, затвореном простору, одржаће се испред поља соје у прелепом амбијенту Салаша 137, надомак Новог Сада и на тај начин пружити јединствен доживљај и публици и извођачима.

 

20. јун, 20:21 час / Католичка порта

Гала концерт „Младе наде“ и Војвођански симфонијски оркестар

 

На заједничком концерту ,,Младих нада“ и Војвођанског симфонијског оркестра који симболично почиње у 20:21 час на платоу Католичке порте, биће изведене оперске увертире и арије. 

 

21. јун, 19:00 / Збирка стране уметности Музеја града Новог Сада, Дунавска 29

Стручно вођење Уроша Ђурића кроз изложбу „Andy Warhol”

 

Наш познати савремени уметник, Урош Ђурић, провешће публику кроз изложбу 48 оригиналних дела чувеног Ендија Ворхола, једног од највећих уметника прошлог века и зачетника поп-арта.

 

 

 

22. јун, 21 час / Трг галерија

Лето на Тргу галерија

 

Атрактивни садржаји на три локације Трга галерија (заједнички врт Галерије Матице српске и Спомен-збирке Павла Бељанског; врт Галерије ликовне уметности спомен-збирке Рајка Мамузића) пружају публици увид у разноврсност светске културне баштине и развијају свест о значају неговања баштине и њеног одржавања у контексту културно-историјских околности. Лето на Тргу галерија, специфичном културном језгру Новог Сада, биће испуњено занимљивим садржајима из области визуелне и извођачке уметности.

 

28. јун, 20 часова / Резиденција Вила Станковић, Чортановци

Мој Шекспир

 

Овогодишњи Шекспир фестивал почиње необичним ауторским пројектом Никите Миливојевића „Мој Шекспир“ који непосредно анализира зашто је Шекспир у Србији, и поред свих великих драмских писаца овог говорног подручја, најигранији и најпопуларнији драмски писац. Представа остварује својеврсни дијалог између глумаца, који су се и сами нашли у улози неких од Шекспирових јунака, и публике која ће имати прилике да чује какви су њихови доживљаји овог драмског генија, зашто је он толико захтеван из угла извођача, али и реципијента, и зашто су његове поруке ванвременске.

 

28. јун / Петроварадинска тврђава

Јоко Оно / Капела мира

 

Нови Сад добија споменик мира који потписује Јоко Оно.
Споменик мира „One Day…“ креирала је светски позната мултимедијална уметница и мировна активисткиња Јоко Оно. Нови симбол Новог Сада направљен је на основу модела традиционалног српског војног брода, такозване „шајке“. Петроварадинска тврђава је одабрана, симболично, као највеће дефанзивно војно утврђење у Европи, изграђено у 18. веку.

 

 

29. јун, 21 час / Позориште младих (Велика сцена)

Представа „Human shame” (INFANT)

 

Представа се поиграва елементима поп-културе кроз директни контакт са публиком. Истражује се тема личног и колективног стида, претварајући тело у причу, а представу у колективни креативни процес у чије стварање је укључена и публика. Неки од проблема које покреће ова представа односе се на питања када је „исправно“ стидети се, колико лично доживљавамо срам и због чега и на који начин се срам може претворити у лепоту. Занимљива је чињеница да је представа играна у затвору у Матери како би место срама претворила у место културног дешавања. Представа се реализује у сарадњи са Матером, овогодишњом европском престоницом културе.

 

 

30. јун, 19 часова / Културна станица „Свилара“

78 дана блискости у страху – 20 година од почетка бомбардовања

 

Ова интерактивна представа заснована је на материјалним и нематеријалним елементима културе сећања, на наративима, фотографијама и видео-материјалу у поседу Новосађана из периода бомбардовања Новог Сада 1999. године. Тематика представе тиче се осетљивих међуљудксих односа који настају у немилим околностима, о блискости која се напрасно ствара и на исти начин нестаје након престанка агресије, односно хуманости која је (не)одржива током и након ванредних услова живота. Интерактивни карактер представе подразумева учешће публике која има прилику да преиспита саму себе како мишљу, тако и самим покретима и речима.

 

2. јул, 13 часова / Галерија матице српске (Трг галерија 1)

Take a break, feel the Art in The Gallery of Matica srpska

 

Циљ овог програма је промоција српске уметности и културе у европском контексту у време трајања Егзит фестивала.

На овај начин ће се туристима из целог света пружити прилика да, поред разноврсног фестивалског садржаја, уживају и у културно-уметничким садржајима у просторијама Галерије Матице српске.

 

3. јул, 20:21 час / Културна станица „Свилара“

Изложба дела: Анри де Тулуз-Лотрек

 

У културној станици Свилара од 3. до 20. јула биће изложено више од 20 Лотрекових радова, међу којима је највише насловница и плаката. Током трајања изложбе 6, 13. и 20. јула од 20.21 час биће реализована стручна вођења кроз изложбу са кустосима галерије Матице српске. Пропратни филмски, музички и остали тематски програми до 20. јула донеће дух Париза у Нови Сад.