Три карте за оперу – музичка представа и радионица за децу у Културној станици Млин

Објављено у категорији: Вести

У суботу, 12. септембра у Културној станици Млин у три термина – 10, 14 и 18 сати биће изведене укупно три представе са радионицама за децу узраста од пет до седам година, инспирисане делом Петера Лунда, Вештица Хилари иде у оперу.

Први део овог музичког путовања представљаће музичка представа у трајању од 30 минута, а други део, радионица у трајању од 40 минута, наставља се одмах након представе. На радионицама ће се, поред глумице и оперске певачице, прикључити и композиторка, а гледаоци представе постају учесници радионице.

Представа је повод за директно укључивање у стварање музике, те деца са композиторком на лицу места компонују своју прву композицију. На овај начин добиће се конкретан производ – композиција коју су направили гледаоци и учесници заједно.

Због епидемиолошке ситуације представе неће бити отворене за јавност, већ су организоване посете у сарадњи са вртићима, основним школама, Новосадским дечијим културним центром и организацијама за маргинализоване групе. Догађај је подржан на јавном конкурсу за подршку локалним уметницима кроз реализацију програма у просторима Културних станица “Уметници. Сад!” пројекта Нови Сад – Европска престоница културе.

Текст опере потписују Радослава Воргић Журжован и Маја Гргић, док главне улоге припадају глумици Соњи Лештар и оперској певачици Радослави Воргић Журжован. Радионицу води композиторка Наташа Ђурагић, кореографију потписује Соња Лештар, костим Наташа Вранешевић, а дизајн тона и светла, сценографију и режију Маја Гргић.

Редитељка Маја Гргић сматра да велики број деце нема контакта са класичном музиком:

„Они су конзументи онога што им се нуди у околини, а сви смо сведоци да то најчешће није квалитетна музика. Класична музика слови за нешто страно, досадно, нешто што многи не разумеју, те самим тим деца нису у прилици да је слушају често, а поготово нема ко да им на њима јасан начин објасни како се слуша музика или опера. Ова представа служи да едукује децу тако да почну да доживљавају музику на прави начин, да почну да је разумеју, да науче шта све и на који начин музиком може да се прикаже, а потом (кроз радионицу) да се и сами опробају као музичари, композитори, диригенти и да швате музику изнутра, а не само као пасивни слушаоци. Веома је битно да на лицу места добијају и производ свог рада – своју заједничку композицију.“

Циљ радионица је да приближе оперу деци кроз игру, креативност, тимски рад, емоцију и природу.

 

Фото: В. Величковић

Оставите одговор