Титула Европске престонице културе снажан замајац развоја Новог Сада

Објављено у категорији: Вести

Као што је током припреме и самог процеса кандидатуре за Европску престоницу културе 2021. године Нови Сад имаo пуну подршку свих грађана, удружења, институција и свих нивоа власти, тако и сада по добијању те престижне титуле са разних страна стижу најаве о планираним инвестицијама које би требало да омогуће да Нови Сад у што бољем светлу дочека 2021. годину када ће бити један од европских културних центара.

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства и инфраструктуре најавила је додатна улагања у Нови Сад, како би се што боље припремио за 2021. годину. Она је најавила како ће на једној од следећих седница Владе Србије бити позван и градоначелник Новог Сада како би презентовао које су то потребе и приоритети да би сва ресорна министартва могла да помогну да Нови Сад што спремније дочека 2021. годину.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да је Војводина спремна да понуди инвеститорима најбоље могуће услове. Мировић је додао и да Покрајинска влада планира заједничке пројекте са Владом Србије, између осталог, у области инфраструктуре и културе. Он је казао и да се заједно ради на Научно-технолошком парку чија је вредност 12,5 милиона евра и да је то заједничка инвестиција Владе Србије, Покрајинске владе, Града Новог Сада и Новосадског универзитета.

О Новом Саду као центру индустрије информационо-комуникационих технологија говорио је и градоначелник Милош Вучевић који је представљајући инвестиционе потенцијале Нови Сад назвао „српском Силицијумском долином“.

Тиме би се значајно подстакао развој ИТ сектора и креативних индустрија, што је један од „материјалних“ циљева пројекта „Нови Сад 2021“. Наиме, пројекат предвиђа да се у тзв. Кинеској четврти, на потезу између Лиманског парка и Дунава, изгради својеврсни „Youth Creative Polis“ у којем би се развијале креативне индустрије и, наравно, информационо-комуникационе технологије, односно ИТ сектор.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић посебно наглашава да заслужено освојена престижна титула Европске престонице културе представља снажан замајац будућег развоја Града којем предстоји реализација великих и важних инвестиција. У том смислу, већ је почела изградња нове Балетске и музичке школе са концертном-студијском двораном, обезбеђена су средства за уређење фасада, Подграђа, планирана су завидна улагања у „културну“ инфраструктуру…

Оставите одговор