Шетње кроз наслеђе: Упознајте Свилару кроз „Свилена сећања“ 25. и 29. октобра

Објављено у категорији: Вести

Како је Свилара некад изгледала? Како се кроз историју мењала? Ко су биле раднице Свиларе? Пројекат „Свилена сећања“ управо подстиче све знатижељне грађане да завире у некадашњи живот Свиларе. Током 15 драмских радионица, полазници који су имали прилику да учествују у процесу настанка представе Театра у заједници, истраживали су значај и историју старе Свиларе, зашли су у суптилније и скривеније аспекте државне фабрике свиле која се до краја 70-их година налазила на обали Дунава у Новом Саду.

 

Крајњи резултат овог пројекта јесте презентација пројекта Театра у заједници, која ће бити одржана 25. и 29. октобра у 20 сати у Културној станици Свилара. Због тренутне епидемиолошке ситуације, максималан број особа који може присуствовати презентацијама је 10, а сви заинтересовани грађани се могу пријавити преко Фејсбук странице Центра за позоришна истраживања.

Драмски педагози из Центра за позоришна истраживања, који су учествовали у реализацији пројекта помогли су учесницима да креирају улоге и импровизоване драмске сцене на основу историјских чињеница о Свилари, интервјуа са некадашњим радницима и њиховим потомцима, али и тема као што су фазе производње свилене тканине, потребне вештине, путовање производа насталих у Свилари и где су данас неки од њих.

Током фазе истраживања, водитељи пројекта и сами учесници остварили су сарадњу са Галеријом Матице српске, Историјским архивом Града Новог Сада, Музејом Војводине, као и многим појединцима.

„Свилена сећања“ реализује се у оквиру пројекта „Шетње кроз наслеђе“, Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“ који укључује грађане у очување културног наслеђа кроз савремене начине интерпретације личних сећања и доживљаја. У оквиру овог пројекта стичемо прилику да представимо мање знане, личне приче о граду и Новосађанима.

Оставите одговор