Супермоћни: Приступачност кроз седму уметност и радионице за децу

Објављено у категорији: Вести

Програм „Супермоћни“, који промовише инклузију, отвореност и једнаке шансе у креирању и конзумирању културних садржаја за сваког, почео је јуче у три културна простора. За данас, 25. новембар заказана је пројекција домаћег филма „Злогоње“ у 18 сати у културној станици Еђшег (Антона Чехова 4). Након пројекције филма биће дискусија са аутором филма Рашком Миљковићем.
То је филм који говори о разним темама – особама са инвалидитетом, вршњачким односима, проблемима младих, али на заиста приступачан начин. Филм је, иако на српском, титлован, говорни садржаји преводиће се на знаковни језик, што је веома важно када говоримо о приступачности на којој инсистирамо“, каже потпредседница Креативно афирмативне организације „Парнас“, Маријана Рамић. Та организација ће, поред филма „Злогоње“ у оквиру „Супермоћних“, организовати још три пројекције краткометражних филмова са Међународног филмског фестивала „Ухвати филм“ – 28. новембра у Кутку за културу на Сланој бари, 30. новембра у културној станици Еђшег и 3. децембра у културној станици Свилара.
„Парнас“ је једна од 30 локалних организација, превасходно активних удружења особа са инвалидитетом, које је повезао „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ у оквиру програма „Супермоћни“.

„Фондација „Нови Сад 2021“ заједно са свима нама овај програм је направила како бисмо приказали уметност и ауторство особа са инвалидитетом, како бисмо видели да и особе са инвалидитетом итекако имају своје уметничке потенцијале. Такође, сви ми желимо да особе са инвалидитетом буду део активне публике, да се повећа њихово учешће у културним догађајима и скрећемо пажњу на приступачност културе у Новом Саду и приступачност уопште“, рекла је Рамић.

„Супермоћни“ ове недеље обухватиће и четири луткарске радионице за децу „Лутка као пријатељ“ у организацији удружења грађана „Театрило“, 26. и 27. новембра у 11 сати и 28. и 29. новембра у 16 часова. Поред радионица, најмлађи Новосађани имаће прилике да погледају и луткарску представу „Ко се боји сенке још“ 28. новембра у 17.30 часова, такође у КС Еђшег. Програм за децу биће и у КС Свилара, где ће од 25. до 28. новембра од 18 до 22 часа, организација „Чепом до осмеха“ реализовати радионице „Пузле и мозаици“, које код деце предшколског и школског узраста подстичу логичко размишљање и развој графомоторичких вештина.
За све радионице потребне су пријаве које се налазе на следећем линку.

„Супермоћни“ део су програмског лука „Друга Европа“ који до 15. децембра представља другачију, скривену, мањинску, али изазивачку и храбру културу и уметност Новог Сада, иза чега стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.
Програм „Супермоћни“ јуче је отворила опера за децу „Пчелица Дана“ композитора Петра Јовановића, а коју је организовало удружење уметника „Високо Ц“ у КС Еђшег, док је у Кутку за културу на Сланој бари удружење грађана „Сунце“ – Савеза за церебралну и дечију парализу одржало радионицу плетења прстима.

У КС Свилара програм је започет изложбом „Тренутак у ходу и лету” коју чине радови настали у оквиру ликовне колоније одржане у Едукативном кампу Ченеј и објекту школе „Милан Петровић“ на Новом насељу. Интересантан спој чинили су соундбеам оркестар „Добри људи“ и новосадски реге састав Килло Килло банда, који су заједно наступили, а програм првог дана завршен је уз монодраму „Небески диван Тоше Ачанског“, коју је извео Бојан Живановић, члан удружења грађана „Вера љубав нада“ и секције тог удружења „Театар добрих вибрација“.

Програм „Супермоћни“ можете пронаћи и на друштвеним мрежама: Културна станица Свилара, Културна станица Еђшег, Кутак за културу.

Оставите одговор