Супермоћни: Диван покреће питање приступачности садржаја и установа

Објављено у категорији: Вести

„Приступачност је наша снага“ назив је дискусије, то јест Дивана произашлог из пројекта „Нови Сад 2021-Европска престоница културе“ кроз који се отварају и разматрају важна питања културног живота Новог Сада.

Диван „Приступачност је наша снага“ заказан је за суботу, 30. новембар у 19 сати у културној станици Свилара и отворен је за свакога. Као део програма „Супермоћни“, који од 24. новембра до 3. децембра истиче отвореност и инклузију, предстојећи Диван отвара питања приступачности културних садржаја, али и инфраструктуре у Новом Саду. Диван ће водити новинарка Маријана Рамић Вулин, потпредседница „КАО ПАРНАС“ и једна од организаторки Међународног фестивала „Ухвати филм“ који се годинама бави особама са инвалидитетом и активно их укључује у свој рад и програм. Програм ће бити превођен на знаковни језик.
На Дивану учествују:
Снежана Николић – ауторка Водича за приступачност установа културе
Марија Вребалов и Бојана Радић Почуч – саветнице за приступачност при Граду Новом Саду
Борислава Перић – стонотенисерка
Сузана Ранђеловић – кустоскиња Народног музеја у Лесковцу и ауторка пројеката за особе са инвалидитетом
Информације о Дивану можете пронаћи и на facebook страници. 
Дивану ће претходити пројекција филма „Горан“ у 18.45 часова. У питању је кратки документарни филм који нам пружа поглед из близине на животне радости, страхове, усамљеност, дружељубивост, наду, понос онако како их осећа Новосађанин Горан Гостојић.

Пре пројекције филма посетиоци ће моћи да посете „Супермоћни“ Маркет у 18 часова, који ће представити креативне потенцијале особа са инвалидитетом удружених у оквиру Галерије „ОСИ АРТ“ и бројне друге излагаче уникатних производа.

Успешне жене у Еђшегу, Битлси у Свилари, борба са животом у Кутку за културу
Упознавање са својим телом, својом личношћу, шта нам доноси страх, пад и изговори, време и судбина као одредница живота, љубав, пријатељство и породица као сврха живота, шта је то доброта и зашто је добра нова авантура. Своју животну причу открива Бојана Ћорилић, која је након трагедије у Житишту, где је претрпела велики број повреда, успела да се избори и настави даље са животом, а сада жели да помогне другим људима и мотивише их. Разговор са Бојаном Ћорилић заказан је за 30. новембар у 18 сати у Кутку за културу.

Жене које мењају стање, новосадске активисткиње које се боре за права особа са инвалидитетом представиће се у КС Еђшег, 2. децембра у 18.30 часова, у организацији „Из круга – Војводина“. Како организаторке наводе, инвалидитет је аспект идентитета који има знатан утицај на животно искуство жене, али је аутентичност њеног искуства замагљена вишевековним претпоставкама, стереотипним схватањима, ирационалним страховима и стигматизацијом – како инвалидности, тако и женског рода. Зато је важно декодирати, забележити и запамтити историју активизма жена с инвалидитетом. Програм ће бити превођен на знаковни језик.
Концерт „Ми певамо Битлсе“ одржаће се у КС Свилара 1. децембра, у 12 часова. Овај јединствени наступ окупиће девет хорова, како дечијих, тако и професионалних, али и два инклузивна хора. Репертоар обухвата искључиво композиције чувеног бенда као што су Across the universe, Yellow submarine, Blackbird, Yesterday, Imagine и многе друге. Наступиће: Дечији хор „Чаробна фрула“, Хор девојака Карловачке гимназије, Инклузивни хор ОСШ „9. мај“ из Зрењанина, Мешовити хор АКУД УНС „Соња Маринковић“, Поп хор Радио, Мешовити хор Сомборског певачког друштва и Хор гимназије „Вељко Петровић“, Вокални ансамбл „Мушкет“, Хор и оркестар гимназије „Светозар Марковић“ и Мешовити инклузивни хор „Исон“. Информације о Концерту можете пронаћи и на facebook страници.

Програм „Супермоћни“ део је програмског лука „Друга Европа“ који до 15. децембра представља другачију, мањинску, скривену, али храбру и изазивачку културну и уметничку сцену Новог Сада, иза ког стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Оставите одговор