Подршка Јапана граду Новом Саду – Европској престоници културе

Објављено у категорији: Вести

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и члан Градског већа за културу Далибор Рожић састали су се у Градској кући са генералним секретарoм јапанског комитета ЕУ — Јапан феста са седиштем у Токију Шуђи Когијем. Они су уз присуство представника Фондације „Нови Сад – Eвропска престоница културе“, директора Немање Миленковића и руководиоца сектора за међународну сарадњу, Вука Радуловића, разговарали о модалитетима сарадње, превасходно базираним на искуствима које господин Коги има као стручњак у раду са градовима носиоцима титуле Европске престонице културе. Захваљујући његовом личном ангажовању, до сада је подржано више од 40 градова престоница културе широм европског континента.

јапан

Градоначелник Вучевић се захвалио на исказаној подршци коју Јапански комитет ЕУ – Јапан фест континуирано пружа у виду повезивања Новог Сада и јапанских културних радника и уметника, чиме се подстиче културна размена. Како је нагласио Шуђи Коги, који је и раније био гост Новог Сада, та сарадња би требала да траје до године у којој се реализује пројекат Европске престонице културе, да би потом, током године титуле, Град подржао реализацију одређених пројеката који су повезани са промоцијом јапанске културе и уметности у Србији.

Представници Фондације Нови Сад – Европска престоница културе Немања Миленковић и Вук Радуловић нагласили су да је у току 2020. године Фондација у сарадњи са организацијом ЕУ — Јапан Фест из Токија, реализовала конкурс за финансијску подршку локалним уметницима и културним радницима за реализацију студијског и истраживачког путовања у Јапан у оквиру програма размене „Кизуна“. Како су рекли, циљ је био подстицање интернационализације културне сцене Новог Сада, повезивање локалних културних радника и уметника са партнерима из Јапана, а све то ради планирања заједничких културних и уметничких пројеката.

Оставите одговор