Stranim studentima na Filozofskom fakultetu predstavljen projekat „Novi Sad 2021“

Objavljeno u kategoriji: Aktuelno

Članovi tima Fondacije „Novi Sad 2021“ Lazar Jovanov i Milica Rašković zaduženi za promociju participativnosti projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, prisustvovali su 21. februara Danu dobrodošlice za strane studente koji će provesti ovaj semestar na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Tom prilikom kratko je predstavljen kulturni milje Novog Sada s osvrtom na najvažnije institucije i festivale. Takođe, prezentovan je i koncept programa „Za nove mostove“, sa kojim je Novi Sad aplicirao za titulu Evropske prestonice kulutre za 2021. godinu, naglašavajući pravce njegovog razvoja, a posebno najatraktivnije projekte za mlade.

Zanimljivo je istaći da jedan broj studenata iz ove grupe dolazili su iz nekoliko bivših i budućih Evropskih prestonica kulture, kao što su Arhus, Grac i Temišvar. To je bio povod da se s ovim studentima posebno sastanemo i razvijemo dodatnu saradnju.

Takođe, u okviru međunarodne saradnje gošća novosadskog Filozofskog fakulteta je predavač prof. dr Korina Tursije iz Temišvara, koja se specijalizovala za teme koje su u vezi s projektima Evropska prestonica kulture. Ona će tokom marta održati nekoliko predavanja na tu temu, što će biti povod za dodatno povezivanje i saradnju između Novog Sada i Temišvara – dva grada koja će 2021. godine zajedno sa Elefsinom iz Grčke poneti prestižnu titulu Evropske prestonice kulture.

Ostavite odgovor