Страни медији о Новом Саду и Европској престоници културе

Објављено у категорији: Вести

Недавно је пројекат „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ обележио тачно три године од када је војвођанска престоница званично проглашена једним од културних центара света у 2021. години. У Бриселу је тада панел независних експерата Европске комисије донео одлуку да Нови Сад понесе титулу Европске престонице културе, а вест је одјекнула како у домаћим, тако и у светским медијима. Од тада до данас светски медији прате развој и дешавања у оквиру овог пројекта и извештавају своју публику о туристичким и културним потенцијалима Новог Сада.

Најрелевантнији светски туристички портал Lonely Planet сврстао Нови Сад на своју чувену листу 10 градова које треба посетити, а у склопу припрема за Европску престоницу културе. Ту вест су пренеле и бројне друге светске медијске куће као што су CNN, Forbs, Independent, Marie  Claire… Претходних година су о Новом Саду  и титули Европске престонице коју носи писали ирски, шкотски, амерички  и британски  портали из културе, као и угледни Independent  и други  медији.

Чак 13 мањинских медија у Европи је известило је о новосадској  титули Европске престонице културе као пројекту који оживљава културу у овом граду и који ће оставити иза себе бројне инфраструктурне промене, као што су културне станице и друга места за конзумирање културе.

У питању су каталонски  и баскијски  медији у Шпанији, мађарски у Словачкој, Румунији  и Србији, пољски  у Литванији, словеначки  у Италији, дански  у Немачкој и немачки  у Данској, као и други  портали мањинских  медија, попут јужнотиролских  и каталонских,  уључујући и најстарији дневни лист у Немачкој Сербске  новини који излази на горњолужичком српском језику.

Египатски водећи медиј Egypt Today, извештавајући о сусрету египатског  министра културе Инаса Абдел-Дајема и градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, истакао је да је у последње две године значајно увећано присуство египатске културе и уметности у овом граду, док је Ahram online пренео додатне закључке из ових успешних  билатералних односа – да је култура најбољи начин за успостављање веза међу народима.

Еминенти Lonely Planet недавно је поново посветио пажњу Новом Саду и видљивим променама у културном животу овог града од како се развија пројекат Европска престоница културе, поново га на тај начин препоручивши туристима из целог света.

Све ове објаве су веома важне за представљање културних  могућности Новог Сада, којег 2021. године очекује армија посетилаца и уживалаца културних догађаја из целог света, када ће Нови Сад, уз Темишвар и Елефсину бити један од центара европске културе.

Оставите одговор