Српске уметнице на резиденцијалном боравку у Каунасу

Објављено у категорији: Вести

Kaunas Artists’ House (KAH, Литванија) и Културни центар ЛАБ (Нови Сад, Србија) започели су спровођење реципрочног резиденцијалног програма DeMo (скраћено од Decoding Modernity – Дешифровање Модернизма). У оквиру овог програма, који је део платформе „Уметник у гостима“ пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“, две изабране уметнице из Србије, Марија Крстић и Марија Марковић, 13. јуна започињу свој тронедељни боравак у Каунасу (граду који ће 2022. године, заједно са Новим Садом, бити Европска престоница културе). Током резиденције оне ће развити своје пројекте на тему егзистенцијалног минимализма, док је рад на овом студијском боравку започет током прошлогодишње онлајн резиденције, која је одржана крајем 2020. године.

Циљ DeMo програма је истраживање веза између различитих модернизама и разјашњење модернизма као феномена у ширем смислу времена и простора, као и кроз културне, научне, друштвене и индустријске напретке.

Уметница Марија Марковић је након завршених мастер студија на ликовној академији у Београду наставила школовање из области савремене уметности на Универзитету Парсонс у Њујорку. Добитница је бројних престижних награда и иза себе има три изложбе. Њен пројекат по имену Водич за дисање бави се загађењем ваздуха у Србији.

Застрашујуће сцене климатских промена широм света, суочавају нас са питањем о власништву ваздуха. Који је егзистенцијални минимум за животне услове данас? Да ли се границе између индивидуалности и себичности показују? Да ли постајемо политички пасивни и хостилни користећи селф-хелп методе? Да ли нам та смиреност помаже да чинимо и бивамо у оквиру друштва или оно пак покушава да нас седатира? Која је повезаност, ако уопште постоји, између „стабилности“ и наше политичке свести? Или како би Грета (Турберг) рекла: „Желим да паничите“.

Марија Марковић

Марија Крстић мастерирала је на одсеку за алтернативно и луткарско позориште Позоришног факултета на Академији сценских уметности у Прагу. Ауторка је бројних представа, перформанса, документарних репортажа и радио-драма. Њен пројекат, Волонтерско изгнанство, истражује тенденцију младих у Србији да се из великих градова селе у рурално окружење, како би себи и својој породици обезбедили боље услове за живот.

Пројекат истражује тенденције младих људи у Србији да се из већих средина селе у рурална подручја, како би обезбедили боље животне услове за себе и своје породице. У условима пандемије са рестрикцијама, друштвени живот сведен је на минимум и велики градови постали су извор инфекција, загађености, погрешних информација, хаоса и стреса. Одједном села, мали градови и природна станишта постају тражени и пожељни. Постало је веома популарно да отићи у волонтерско изгнанство.

Марија Крстић

Програм „Уметник у гостима“ који се реализује у оквиру пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“ тежи интернационализацији локалне уметничке сцене, едукацији и умрежавању локалних уметника са иностраним уметницима и организацијама. Кроз овај програм подржавају се новосадски уметници у реализацији одлазећих резиденција, али се и страним уметницима омогућава да дођу у Нови Сад и да кроз рад са локалним уметницима размене искуства и знања.

Партнери на пројекту DeMo су Kaunas Artists’ House, Каунас 2022: Модернизам за будућност, Културни Центар ЛАБ и Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе”.

Оставите одговор