SPACE projekat

Projekat S.P.A.C.E. podrazumeva sprovođenje specifične metodologije građanske participacije u izražavanju mišljenja o važnim društvenim temama u evropskom kontekstu, donosi debatu na ulicu, među građane kako bi olakšao proces uključivanja građana u donošenje demokratskih odluka.

Osnovni ciljevi projekta S.P.A.C.E. su: kreiranje prostora za izražavanje mišljenja, pokretanje debate o budućnosti Evrope; podizanje kapaciteta lokalnih vlasti i organizacija civilnog društva; kreiranje mogućnosti da se glas građana čuje na evropskom nivou.

Projekat se realizuje u 10 zemalja: Italiji, Estoniji, Rumuniji, Austriji, Bosni i Hercegovini, Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Francuskoj i Srbiji uz podršku Europe for citizens.

Tokom dve godine, održano je 35 uličnih debata u nekoliko gradova Evrope: Tiđano i Leće u Italiji, Trebnje u Sloveniji, Hios u Grčkoj, Kluž i Sanpaul u Rumuniji, Talin u Estoniji, Beč u Austriji, Pula i Poreč u Hrvatskoj, Orlean i Marselj u Francuskoj, kao i u Novom Sadu, s obzirom na to da je Srbija u procesu za ulazak u Evropsku uniju.

Mišljenja Evropljana o pitanjima koje su pokrenule ulične debate, pretočena su u „Belu knjigu za budućnost Evrope“ koja je upućena Evropskoj komisiji.

Izveštaj projekta