SPACE пројекат

Пројекат S.P.A.C.E. подразумева спровођење специфичне методологије грађанске партиципације у изражавању мишљења о важним друштвеним темама у европском контексту, доноси дебату на улицу, међу грађане како би олакшао процес укључивања грађана у доношење демократских одлука.

Основни циљеви пројекта S.P.A.C.E. су: креирање простора за изражавање мишљења, покретање дебате о будућности Европе; подизање капацитета локалних власти и организација цивилног друштва; креирање могућности да се глас грађана чује на европском нивоу.

Пројекат се реализује у 10 земаља: Италији, Естонији, Румунији, Аустрији, Босни и Херцеговини, Грчкој, Словенији, Хрватској, Француској и Србији уз подршку Europe for citizens.

Током две године, одржано је 35 уличних дебата у неколико градова Европе: Тиђано и Леће у Италији, Требње у Словенији, Хиос у Грчкој, Клуж и Санпаул у Румунији, Талин у Естонији, Беч у Аустрији, Пула и Пореч у Хрватској, Орлеан и Марсељ у Француској, као и у Новом Саду, с обзиром на то да је Србија у процесу за улазак у Европску унију.

Мишљења Европљана о питањима које су покренуле уличне дебате, преточена су у „Белу књигу за будућност Европе“ која је упућена Европској комисији.

Извештај пројекта