Да Нови Сад 2021. годину заиста дочека као престоница културе

Објављено у категорији: Uncategorized

Писац, рок музичар, концептуалиста, један од покретача авангардне сцене, не само у Новом Саду већ и у бившој Југославији, добитник Нинове награде… Слободан Тишма у свом ауторском тексту објављеном у НИН-у осврнуо се на проглашење Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године.

У уводу Тишма каже да „није једноставно рећи шта представља избор Новог Сада за европску престоницу културе“ и пита се „да ли да скачемо од среће или да плачемо?“. Он даље претпоставља да је „овај избор порука Брисела да пут Србије у Европску унију води преко Новог Сада и Војводине“ и истиче да је можда најбитнији моменат у читавој ствари „да ће Нови Сад бити финансијски потпомогнут од Европске уније да 2021. годину заиста дочека као престоница културе“. Истичући да не зна колики ће тај новац бити Тишма сматра да би „пре свега требало тај новац улагати у инфраструктурне пројекте који су непосредно повезани са културом и уметношћу“. Занимљива је Тишмина идеја о поновном увођењу трамваја „не само из економских или еколошких разлога, него и из естетских. Новом Саду недостаје онај карактеристичан градски звук који производи трамвај, а који је он имао педесетих година двадесетог века“.

Ипак, Тишма даље тврди да Новом Саду највише недостаје концертна дворана јер „што више музике то мање лавежа, мање буке“, као и да је „институција концерта тзв. озбиљне музике суштински битан европски феномен, он је нека врста религијског окупљања које је неопходно зарад креације радости, среће и мира“.

Цео текст Слободана Тишме о Новом Саду Европској престоници културе прочитајте у штампаном издању НИН-а или у електронској форми на адреси: http://www.nin.co.rs/pages/article.php?id=105187

Оставите одговор