Школа партиципације повезала уметнике из пет престоница културе – екологија главна тема

Објављено у категорији: Вести

Екологија као горућа тема данашњице, више од 20 полазника из осам земаља, креативно промишљање, ангажована уметност – овако је у најкраћим цртама изгледала обука „Making Art that Matters!“ одржана од 12. до 16. априла онлајн из Новог Сада.

Током пет дана, колико је трајала обука, полазници су имали прилику да се уз менторе из Walk the Plank (УК), Мултимедијалног центра „Лед арт“ и Шок задруге (СРБ) упознају са принципима и примерима ангажоване уметности, затим да открију значај уметничких интервенција и перформанса за покретање друштвених промена. Учесници су заједно, кроз дискусију са менторима, али и активистима дошли до закључка да се једна тема понавља у готово свим земљама – екологија и заштита животне средине, што је онда постало и идеја за њихове радове – маске.

Обуке су привукле најразличитије профиле полазника, од студената који су тек на почетку свог стваралаштва до оних који су свој креативни рад већ увелико профилисали, али желе да га надограђују и ову обуку видели су као сјајну прилику за то.

„Велико ми је задовољство што сам била део обука које су окупиле заиста најразличитије профиле. Ментори из Мултимедијалног центра „Лед арт“ предочили су нам како на најефикаснији начин да се снађемо са материјалима за рад, у овом случају за маске и аксиденталну графику. Такође, драгоцено је било и знање које смо добили од менторке Лиз из Walk the Plank када је у питању пројект менаџмент, на који ми врло често заборавимо када приступамо неком пројекту, а што је неопходно“, рекла је Мила Стојановић, једна од учесница.

Поред шареноликог интересовања полазника на пољу уметничког и креативног рада, велики успех обуке лежи и у томе што је, у време пандемије, повезано чак осам земаља – Велика Британија, Аустрија, Јерменија, Ирска, Бугарска, Естонија, Мађарска и Србија, па тако и пет Европских престоница културе – Пловдив који је титулу носио 2019. затим Веспрем и Тарту који ће титулу понети 2023. односно 2024. године и Нови Сад, домаћин ове обуке, а партнер на пројекту био је и Каунас (Литванија), који ће заједно са Новим Садом бити престоница културе 2022. године. Иако је реализација првобитно замишљена уживо, због пандемије и епидемиолошких мера, обука је ипак одржана онлајн, што је само по себи било посебан изазов.

„То је било доста изазовно, јер смо пре пола године имали састанке и планирали све да буде у реалном простору, face to face. Најважније је да све то што радимо на самим радионицама заправо опипљиво захтева присуство свих учесника. Међутим, морали смо да се прилагодимо целој ситуацији и мислим да смо успели у томе да превазиђемо изазов и финални производ је заправо постигнут, што је најважније“, рекао је један од фасцилитатора, Филип Марковиновић.

„Making Art that Matters!“ је једна од пет Школа партиципације организованих у оквиру пројекта Креативне Европе European Outdoor Arts Academy – School of Participation.

Оставите одговор