Концерт некадашњег ансамбла Сербоплов у новом руху у Културној станици Буковац

Објављено у категорији: Вести

Промовисање српске народне музике, мултинационалност, шареноликост музичког израза и очување културног наслеђа Новог Сада описују популарни ансамбл Сербоплов, који је основао новосадски мултиинструменталиста Богдан Ранковић.

Међутим, како је ансамбл сачињен од новосадских музичара различитих националности, и како је жеља ансамбла да асоцијација на Сербоплов не буде везана за националну припадност, већ да репрезентује богатство музичког израза који Нови Сад поседује, Сербоплов мења име и постаје Етнофорија.

Пројекат „Ребрендирање Сербоплова“, удружења Еуфонија, поред новог имена, подразумева израду визуелног идентитета – логотипа ансамбла, сајта ансамбла, студијско снимање, снимање видео спота за нови сингл, а круна свега је концерт који ће бити уприличен у петак, 16. октобра од 19 часова у Културној станици Буковац.

„Ребрендирање имена ансамбла Сербоплов, који је дуго присутан на новосадској музичкој сцени и шире, је, морам признати, ризичан подухват. Назив Етнофорија је дошао спонтано, као микс речи етно и еуфорија, где смо значење речи еуфорија – пријатно осећање, спојили са речи етно – народ. Надамо се да ће се и публици допасти“, објашњава чланица ансамбла, хармоникашица, Драгана Кузмановић.

Сада, у новом руху, и новооформљени ансамбл Етнофорија чиниће Богдан Ранковић, контрабасиста Ервин Малина, гитариста Мирослав Пап, хармоникашица Драгана Кузмановић. Гост овог октобарског концерта биће бубњар Љубомир Поњевић, а репертоар концерта састојаће се од старих нумера у новом аранжману за наведени квинтет и од нових нумера написаних за овај састав.

У оквиру пројекта ансамбл ће снимити спот за нумеру „Полубарски безвез“.

Први албум Сербоплова изашао је 2005. године, а исте године је освојио шесто место на угледној листи World Music Charts Europe и тиме постигао, до тада, највећи успех српске музике овог жанра.

Пројекат „Ребрендирање Сербоплова“ један је од 42 пројекта који је добио средства на Јавном конкурсу, у оквиру пројекта „Уметници. Сад!“ који има за циљ јачање локалне културне сцене, подизање њених капацитета кроз мрежу културних станица, децентрализација културе и јачање публике, а чланови ансамбла истичу да се овај конкурс појавио у прави час.

„Веома смо срећни што је препознато богатство локалне културне сцене и потреба да се кроз конкурс подрже локални ствараоци, нарочито у ово, за уметност, тешко време. Нови Сад се увек истицао на културној мапи по посебном уметничком изразу и визионарству те се надамо да ће подршка бити организована и у будућности“, заврашава Драгана Кузмановић.

Оставите одговор