Сензационална изложба ЧЕТИРИ МАЧОРА у Музеју града Новог Сада

Објављено у категорији: Вести

Нови Сад из дана у дан учвршћује своју позицију регионалног центра културе и доказује да са правом носи титулу Европска престоница културе 2021. године. То потврђује и најава да ће, након веома запажених изложби светски познатих и признатих уметника Дејмијена Херста (Damien Hirst) и Грејсона Перија (Grayson Perry), Нови Сад бити домаћин изложбе четворице великих шпанских уметника.

Изложбу „Четири мачора“ (Cuatro Gatos) чини око 50 оригиналних графика највећих шпанских мајстора: Пабла Пикаса (1881-1973), Салвадора Далија (1904-1989), Хуана Мироа (1893-1983) и Антонија Тапиеса (1923-2012).

Како се наводи на сајту Музеја Града Новог Сада, изложба „Cuatro gatos“ представља графику као медиј најзначајнијих уметника савременог доба. Позната имена: Пикасо, Дали, Миро, Тапиес, од којих је сваки појединачно изузетно иновативна уметничка личност, отворили су хоризонте уметности 20. века и остварили нове правце у ликовном језику. Из тог богатства идеја многи савременици траже и налазе стваралачку побуду и инспирацију.

Сва четворица уметника изузетно су плодоносни и створили су веома значајне графичке опусе. На изложби ће бити представљени и радови из Пикасовог последњег раздобља, када му је графичка плоча служила попут дневних записивања медитација старца уз вечиту лепоту женског тела и ероса.

Изложба је добила име по чувеном кафићу у Барселони – Cuatro gatos (Els Quatre Gats) познатом по томе што су се у њему окупљала највећа уметничка имена с почетка 20. века, а пре свих Пикасо. Место је отворено 1897. године, а израз „четири мачора“ у каталонском сленгу заправо значи „њих неколико“. Кафана је и била место окупљања „њих неколико“ који су поставили темеље новом уметничком правцу у Шпанији – модернизму.

Избор дела који ће бити представљени на изложби „Четири мачора“ сачинили су колекционари Лазар и Жива Вујић из Љубљане, који су уједно и власници свих графика.

Музеј града Новог Сада, у сарадњи са галеријом New moment из Београда, уприличиће свечано отварање изложбе у четвртак, 4. маја у 19 часова, у Збирци стране уметности, Дунавска 29. Изложба ће бити постављена до 4. јуна 2017. године.

Оставите одговор