Састанак поводом интернационалног пројекта у Новом Саду

Објављено у категорији: Вести

Активности интернационалног пројекта „О-City“ настављају се, а овог пута управо је Нови Сад био локација за представљање и разговор о примерима добре праксе дигитализације културног наслеђа.

Почетком ове недеље, 27. и 28. јануара, у културној станици Свилара одржан је састанак партнера на пројекту „О-City“. Први у Новом Саду, а трећи од почетка пројекта. Претходна два састанка одржана су у фебруару у Шпанији (Валенсија и Гандија) и у јулу у Италији (Матера).

Тим испред „Нови Сад 2021“ представио је досадашњи рад, као и започете процесе, у оквиру припрема за годину титуле Европске престонице културе, а који би требало да постану легат и након 2021. године.

Том приликом Музеј Војводине је представио свој интерактивни стрип са проширеном стварношћу.

„Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ има задатак да кроз пројекат „О-City“ допринесе локалном и регионалном развоју културе кроз промоцију културног наслеђа на савремене начине, активира локалну културну сцену и повећа потражњу за обученим експертима у креативним технологијама.

У питању је глобални пројекат који финансира Европска унија кроз програм Ерасмус+ за 2019-2021. годину, који укључује 13 организација, компанија, универзитета и културних установа, из Шпаније, Грчке, Србије, Словеније, Колумбије и Италије укључујући и „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”.

Пројекат „О-City“ има три фазе. Прва је да открије и промовише културно (материјано и нематеријално) наслеђе градова, али и ствара нове легате, у смислу развоја идентитета једне заједнице и њених грађана.
Подстицање креативне економије, обучавајући стручњаке на пољу креативних технологија тако да они интегришу то знање у постојеће или нове компаније је друга фаза. Она такође подразумева и да се институције и организације које се баве културом, окрену модерном приступу и савременим технологијама.
Трећа фаза је модернизација универзитета, односно преношења и усвајања знања које би требало да се заснива на покретању пројеката, подстицању тимског рада, обуке, унапређењу вештина и средстава за иновативно учење.

Идеја је да ти циљеви буду постигнути кроз знање, дељење примера добре праксе и сарадње између троструко креативног партнерства: Универзитети, предузећа и градови који ће створити драгоцени труст мозгова за креирање иновација које утичу на средину.

Оставите одговор