Сарадња европских престоница културе: Нови Сад 2021 и Леуварден 2018

Објављено у категорији: Вести

Уз подршку Фондације „Нови Сад 2021“ филмови новосадских аутора Ненада Микалачког и Саболца Толнаија представљени су на филмском фестивалу у холандском граду Леувардену, Европској престоници културе за 2018. годину.

Као један од пројеката сарадње између две Европске престонице културе, филмови „Zu Hause“ и „Минотаур“ представили су Нови Сад на 39. Филмском фестивалу „Noordelijk Film Festival“ који је одржан од 6. до 10. новембра, а који је окупио 25 000 посетилаца.

Филм „Zu Hause“ прича причу о Алмашком крају, његовој историји и богатом културном наслеђу, али и причу о 3 мигранта из Србије који се, након година проведених у Немачкој, срећу у Новом Саду. Старија госпођа која је Србију напустила након Другог светског рата и два младића који одлазе у иностранство током рата деведесетих година имају много тога заједничког, а заједно се упуштају и у потрагу за једном кућом јер, како аутор закључује „Где сам, ту је мој дом. Ја сам свој дом.“

У „Минотауру“ редитељ приказује Нови Сад касних деведесетих. Рат на Косову траје, а Ана, новинарка која остаје без посла, прикључује се групи неоавангардних уметника који у том тренутку раде на пројекту „невидљиве уметности“. „Минотаур“ показује како је, некад отворено и мултикултурално друштво у Новом Саду, уништено страхом и оштром стварношћу живота у Србији.

Оставите одговор