Саопштење поводом апела градоначелника на изградњу културе дијалога у циљу развоја тзв. Кинеске четврти

Објављено у категорији: Вести

У Новом Саду,
30. јун 2017. године

Градска управа за културу Новог Сада и Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ дефинисале су начин успостављања културе дијалога поводом апела градоначелника Новог Сада о даљем развоју тзв. Кинеске четврти.

Желећи да, како је то градоначелник навео, буду „својеврстан мост у том дијалогу са стручном, али и најширом јавношћу“, Градска управа за културу и Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ предлажу почетак отварања дијалога на ову тему, а у складу са својим надлежностима и раније усвојеним платформама за изградњу културе дијалога.

С тим у вези, недавно усвојени Акциони план реализације пројеката Стратегије културног развоја Новог Сада од 2016. до 2026. године, резултирао је стварањем Форума за културу. Њега ће чинити чланови Градске управе за културу и Градског већа за културу, али и релевантни актери у култури града. Како је већ раније најављено, новоформирани Форум ће, између осталог, представљати својеврсног медијатора у комуникацији стручне јавности и грађана о темама везаним за реализацију програма и инфраструктурних пројеката Нови Сад 2021 – Европска престоница културе.

С друге стране, покренуће се и Диван – серија отворених разговора са грађанима Новог Сада и стручном јавношћу, са циљем идентификовања актуелних питања у сфери културног система града и унапређења пројеката у оквиру Европске престонице културе.

Током прошле године, у процесу кандидатуре Новог Сада за ЕПК, овај пројекат је усвојен од стране Уметничког савета и као такав се нашао у победничкој апликацији.

Диван ће организовати чланови тима Фондације „Нови Сад 2021”, а учешће у њему је отворено како за стручну, тако и заинтересовану најширу јавност.

На основу усаглашених термина Управе за културу и Фондације, предложене су четири фазе изградње дијалога:

I фаза: Уводни процеси за развој дијалога

9. јул: Конференција и панел дискусија „Дијалогом до развоја Кинеске четврти

  • Место дешавања: Егзит фестивал
  • Панелисти: Немања Миленковић – Фондација Нови Сад 2021; Вукашин Гроздановић – ОПЕНС; Здравко Вулин – продуцент; Пера Мирковић – представник уметника тзв. Кинеске четврти; Слободан Јовић –Друштво архитеката Новог Сада.

10. јул: Форум за културу

II фаза: Истраживачки процеси за улазак у дијалог

15. јул – 20. август:

  • мапирање простора;
  • анкетно испитивање грађана (2021 испитаник);
  • примери добре праксе трансформације индустријског наслеђа;
  • онлајн формулар за давање предлога грађана на сајту Фондације “Нови Сад 2021“;

III фаза: Дијалог

22. август: први Диван;

23. август: други Форум за културу;

29. август: други Диван;

30. август: трећи Форум за културу

5. септембар: трећи Диван;

6. септембар: четврти Форум за културу

IV фаза: Закључак дијалога

Кроз демократичан и транспарентан процес заснован на чињеницама, иницијатива Градске управе за културу и Фондације „Нови Сад 2021“, као посредника у комуникацији са стручном и најширом јавношћу, резултираће усаглашеним закључцима о даљем развоју некадашњег индустријског комплекса „Петар Драпшин“. То ће бити први пут да се кроз један отворен и свеобухватан дијалог артикулишу јасне смернице трансформације индустријског наслеђа у Новом Саду, па и шире, спречавајући досадашње различите интерпретације.

Резултати постигнути отвореним дијалогом, као и смернице за наставак развојне фазе пројекта, биће саопштени широј јавности 12. септембра од стране градоначелника Новог Сада.

Оставите одговор