Samit novosadskih bubnjara u Eđšegu

Objavljeno u kategoriji: Vesti

Neformalno udruženje novosadskih bubnjara i perkusionista „Samićani” približiće široj publici lepotu i raznolikost udaračkih muzičkih instrumenata, kao i muzičke stilove vezane za njih, u sredu, 22. jula u kulturnoj stanici Eđšeg, od 19 sati. Samit novosadskih bubnjara publika će moći da prati putem programa uživo na zvaničnoj Fejsbuk stranici Eđšega.

Muzičko putovanje kroz različite kulture koje kroz udaraljke otkrivaju svoju autentičnost jedan je od 22 projekta koji su dobili sredstva na javnom pozivu „Umetnici. Sad!” Fondacije Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture, a koji ima za cilj jačanje novosadske kulturne scene kroz mrežu kulturnih stanica, podizanje njenih kapaciteta, decentralizaciju kulture i razvoj publike.

Autori ističu da je ovakav program, koji prezentuje publici proces rada i saradnje bubnjara, značajan ne samo sa aspekta otvaranja za publiku već i promocije saradnje među muzičarima.

„Sviranje bubnjeva i udaraljki podstiče druženje pojedinca i njihovu jedinstvenu interakciju kroz ritam. Ceo događaj će biti snimljen i fotografisan u cilju prikupljanja promotivnog materijala za buduće projekte i nastavak saradnje sa Fondacijom ‘Novi Sad – Evropska prestonica kulture’. Pod tim podrazumevamo organizovanje događaja Sajam bubnjara, proizvođača bubnjeva i bubnjarske opreme koji bi obuhvatao radionice nekih najpriznatijih svetskih bubnjara i perkusionista, održavanje Festivala bubnjeva i perkusija (koncertni deo) i sajam, sa ciljem da se privuče šira populacija ali i profesionalni muzičari. Glavni rezultat projekta je promocija udruženja ‘Samićani’ kako kroz sam program, tako i kroz postavljanje materijala na elektronske medije nakon realizacije”, kaže muzičar Saša Ignjatović.

Program počinje u 19 sati, predstavljanjem umetnika, a nakon toga počinje kolektivna improvizacija džez muzičara – džem-sešn. Saša Ignjatović, Dušan Rašković, Branko Bošković, Ištvan Čik, Zoran Tegeltija, Đorđe Bubnjević i Vladimir Stojković izvešće veliki muzički performans. Autori pričaju da je ideja za ovaj projekat proizašla iz početne ideje povremenog neformalnog druženja novosadskih bubnjara.

„Na okupljanjima smo razmenjivali iskustva, znanja, pričali o temama u vezi sa muzičarskim poslovima kojima se bavimo, predstavljali svoju opremu i instrumente, razmenjivali opremu… Poseban segment našeg okupljanja, a i najomiljeniji, je zajedničko sviranje u obliku sešena. Kasnije se javila ideja o dizanju neformalnog druženja na jedan viši i ozbiljniji nivo, gde je cilj da u bliskoj budućnosti oformimo formalno udruženje građana, tj. novosadskih bubnjara i perkusionista, putem kojeg bi mogli da proširimo delovanje, kao što su povećanje broja članova, organizovanje radionica, koncerata, sajmova i izložbi udaračkih instrumenata i bubnjeva, organizovanje manifestacija, itd.”, objašnjava Ignjatović.

Novosadski bubnjari i perkusionisti ističu da je projekat „Umetnici, Sad!“, zajedno sa kulturnim stanicama upravo jedan od neophodnih vidova podrške umetnicima.

„Umetnici sada imaju više prilika i mesta gde mogu da predstave svoj rad. Problem koji mi vidimo jeste nedostatak adekvatne finansijske podrške koje imaju samostalni umetnici, jer se u tom smislu mogućnosti smanjuju na angažmane preko javnih i državnih institucija i eventualno na neke festivale. Mislimo da je potrebno još više mesta u gradu gde se umetnici mogu predstaviti i da tako imamo mogućnost održavanja događaja u vezi sa umetnošću tokom cele godine, a da umetnici mogu biti adekvatno plaćeni. Nadamo se da će to pomoći proširenju takvog delovanja i otvoriti nove mogućnosti za slobodne umetnike”, kaže Saša Ignjatović.

Na Javni poziv „Umetnici. Sad!” stiglo je 112 prijava iz širokog polja umetničkih izraza, od toga su dodeljena 22 granta umetničkim projektima iz različitih oblasti, uključujući plesne performanse i radionice, umetničke instalacije, izložbe, savremeni teatar, mini-festivale urbane supkulture, koncerte, tribine i književne programe.

Partner na projektu „Umetnici. Sad!“ je kompanija Merkator S.

 

Foto: V. Veličković

Ostavite odgovor