Rumenka dobija ustanovu kulture

Objavljeno u kategoriji: Vesti

 

Stručni tim Fondacije „Novi Sad 2021“ zadužen za oblast participativnosti, inkluzije i edukacije u prvoj godini posle dobijanja prestižne titule Evropska prestonica kulture planira da pokrene brojne projekte usmerene na animiranju i podizanje participacije građana.

Jedan od planova je i „izgradnja kulturne infrastrukture“, između ostalog, kroz organizovanje tri svojevrsne „kulturne stanice“ do 2021. godine, odnosno tri nova kulturna centra od kojih će dva biti u Novom Sadu – na Novom naselju i Klisi, kao i jedan u Sremskim Karlovcima.

Ideju Fondacije „Novi Sad 2021“ o decentralizaciji kulture prepoznala je i Gradska uprava za kulturu koja je pokrenula postupak osnivanja nove kulturne ustanove – Kulturnog centra „Rumenka“. Tako je, u februaru 2017. godine, Skupština Grada Novog Sada donela odluku o osnivanju Kulturnog centra „Rumenka“ kao ustanove za kulturu i obrazovanje sa ciljem da se organizuje i unapredi kulturni život mesta kroz promovisanje kulturnih i umetničkih programa i kulturnog nasleđa. Program rada, bio bi usmeren na realizaciju raznovrsnih kulturnih aktivnosti namenjenih pripadnicima svih nacionalnih zajednica koje žive u Rumenki, kao i svim uzrasnim kategorijama.

Decentralizacija kulture kroz otvaranje „kulturnih stanica“ van centra Novog Sada je samo jedan od projekata i akacija koje će do 2021. godine realizovati Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ o kojima ćemo Vas redovno obaveštavati.

Ostavite odgovor